Obchodní inspekce zakázala na trhu plátek melounu. Může být nebezpečný, riziko je hlavně u dětí
Zdroj: www.coi.cz
Most

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v České republice je v nabídce výrobek zaměnitelný s potravinou, který může znamenat riziko pro děti a osoby se sníženou rozpoznávací schopností. Jedná se o výrobek „Squishy - plátek melounu“.

Produkt Squishy - plátek melounu má tvar, barvu, vzhled i vůni plátku červeného melounu. Jednotlivé plátky jsou vyrobeny z měkkého pěnového plastu. Výrobek je snadno zaměnitelný s potravinou. Je distribuován v plastovém uzavíratelném sáčku.

Výrobek je nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou, jelikož podle zákona o ochraně spotřebitele je zakázáno vyrábět, dovážet, vyvážet, nabízet, prodávat nebo darovat výrobky nebezpečné svou zaměnitelností s potravinami (ust. § 7a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele).

Záměna tohoto výrobku může vést zejména při hře malých dětí k odkusování drobných částí, k jejich vkládání do úst a následnému vdechnutí, spolknutí, resp. zablokování vnitřních dýchacích cest a ohrožení lidského zdraví. Výrobek zároveň neodpovídá požadavkům na značení (NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky a nesplňuje tak požadavky dle ust. § 13 odst. 2 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky k uvedení na trh).

Česká obchodní inspekce uložila příslušnému hospodářskému subjektu ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru