Čekáte na zimu? Tak čekáte marně, leden se rozloučí razantním oteplením!
Ani zvířata se zatím nemusejí bát kruté zimy. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Tento způsob zimy zdá se být poněkud nešťastným. Že? A poslední lednový víkend, tak ten počasím rovněž příliš neoslnil. Po oba dva dny nejen v celém Podkrušnohoří vládla inverze, respektive mlhy a nízká inverzní oblačnost. Pouze na vrcholcích hor panovala modrá obloha (a z pohledu lyžařů ne zrovna ideální teplotní podmínky). Vlastně, asi se shodneme na tom, že zima 2019/2020, která oficiálně odstartovala v neděli 1. prosince (v neděli 22. prosince, řídíte-li se astronomickým, nikoliv meteorologickým pojetím ročních období), ještě nezačala. Most, nejslavnější město Podkrušnohoří i celého tuzemska, a nejen on, se prozatím nedočkal jediného dne se sněhovou pokrývkou (pátek třináctého nelze počítat). To je velice tristní statistika, nemyslíte?

Leden, druhá třetina meteorologické zimy a první dvanáctina roku 2020, zanedlouho zesne. Zřejmě by bylo namístě, kdyby ze sebe, stáří a blížící se smrti navzdory, vydoloval veškerou sílu a přivolal zimu. Stane se tak? Nestane. Proč? Protože rozmístění tlakových útvarů nad starým kontinentem bude přinejmenším v nejbližších dnech se zimou zcela nekompatibilní. Proč? Proč je rozmístění tlakových útvarů nad Evropou pořád v režimu blokování zimy? Kdoví... Možná, že se bojovníkům za globální oteplování podařilo hacknout (tzn. podmanit si) HAARP, přísně tajné zařízení na ovládání počasí...

No nic, co nás čeká a nemine v nejméně vzdálené budoucnosti?

ÚTERÝ 28. LEDNA

Nad Atlantickým oceánem, konkrétně mezi Britskými ostrovy a Islandem, jakož i nad Severním mořem se bude nacházet střed tlakové níže. Dohromady budou tři a velice napomohou k tomu, že v našich končinách povane západní vítr. Relativně rychle, a tak i mraky po obloze poplují relativně rychle. Jelikož však jejich počet nebude úplně nejmenší, můžeme se, stejně jako v předchozích dnech, těšit na minimum slunečních paprsků. K velké oblačnosti se přidají také srážky, lépe řečeno přeháňky. Na horách sněhové lomeno smíšené (podle nadmořské výšky), dole dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

STŘEDA 29. LEDNA

Nad jižní Francií, plus minus pár desítek kilometrů, pobude centrum tlakové výše, jejíž severní okraj se bude tlačit až nad Irsko a Velkou Británii. Pro Českou republiku z toho plyne pokračující oceánské proudění, tentokrát lehce severozápadní. Vliv tlakové výše bude spíše decentní, plus vzduch bohatý na vlhkost, to se samozřejmě rovná bílošedé obloze čili ani tentokrát se nedočkáme slunce. Přeháňky se nejspíše objeví, alespoň co se hor týče, v nížinách to vzhledem ke srážkovému stínu Krušných hor bude horší. Srážky, to je další věc, na kterou je tato zima dosti chudá. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem nuly.

ČTVRTEK 30. LEDNA

Ohnisko oné tlakové výše se kvapným tempem přemístí nad Balkánský poloostrov, což způsobí, že se vítr stočí k jihozápadu. Ale jen přechodně, už ve večerních hodinách opět táhlé oceánské jihozápadní až západní proudění, tedy příliv vzduchu pocházejícího z oblastí v okruhu Azorských ostrovů. Sečteno a podtrženo, příchod zimy fakt nehrozí. Taktéž čtvrteční den se ponese ve znamení převážně oblačné až zatažené oblohy, přičemž hlavně v první polovině dne nešokují přeháňky, znovu hlavně v horských oblastech. Nejvyšší odpolední teploty vylezou k hodnotám okolo 4 až 8 °C, ve středních Čechách by mohla padnout desítka, ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

Předběžný výhled na víkend (začátek pololetních/jarních prázdnin):

  • 31. leden: Hodně mraků, minimum srážek, odpolední maxima okolo 7 až 11 °C
  • 1. únor: Hodně mraků, přeháňky, odpolední maxima okolo 7 až 11 °C
  • 2. únor: Zataženo s deštěm a relativně větrno, odpolední maxima okolo 7 až 11 °C (soj)
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru