Blíží se konec zimy. S víkendem dorazí oteplení, teploty vystoupají do rozmezí 10 až 15 °C
Pohled přes město Lom a lom bílina na Bořeň. Zima 2020. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Je před námi poslední víkend meteorologické zimy... Vzhledem k datu je už opravdu nemožné, aby se napravilo to, co se událo, resp. neudálo v uplynulých 82 dnech. Nejbližší přítomnost je toho důkazem, namísto mrazu a sněhových vloček se můžeme těšit na další teplotní skok. Skok, nikoli seskok.

Nejen na sníh, ale také na třeskuté mrazy je letošní zima dosti skoupá. V Ústí nad Labem, největším městě Podkrušnohoří, se největší zimy dočkali v noci ze čtvrtka 2. ledna na pátek 3. ledna, kdy bylo až -5,8 °C. Most, co do počtu obyvatel druhé, co do slávy první město Podkrušnohoří, to měl více méně stejně. Rtuť jeho teploměru nejníže klesla ve čtvrtek 2. ledna v ranních hodinách, a to k rovným -6 °C. Podobně tomu bylo i v dalších zákoutích Podkrušnohorské oblasti. Zkrátka sečteno a podtrženo: Bída s nouzí.

Namísto zimy v zásadě jaro. Jenomže co na jaře? Namísto jara léto? Jestliže ano, co potom? Namísto léta...? Zdali budeme za několik měsíců podléhat teplotám astronomicky nad nulou, to je záhadou. Avšak co má v plánu zbytek předposledního únorového týdne, to tajemstvím zastřeno není. Takže:

PÁTEK JEDNADVACÁTÉHO

Pokud to nevíte, na 21. únor, kdy svátek slaví všechny Lenky, připadá hned několik chujovin. Například Mezinárodní den průvodců cestovního ruchu anebo Mezinárodní den boje proti kolonialismu. Rovněž i Mezinárodní den mateřského jazyka, takže pamatujte – v pátek žádná „íngliš“, všechno pěkně v „čechyš“! Co se počasí týče, nic významného očekávat nelze. V noci přes naše území přejde fronta. Jestli teplá, nebo studená, to je nepodstatné, ostatně dneska je stejně v módě „bezpohlavnost“ (angl. unisex). Ráno, po přechodu fronty, přechodně možná skoro jasno až polojasno, jinak ale obloze budou vládnout mraky. Ale ne pořád, po cca 17. hodině se vyjasní na jasno. Noční frontu doprovodí srážky, na horách sněhové, níže smíšené/dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C.



SOBOTA DVAADVACÁTÉHO

Pole vysokého tlaku vzduchu na trase Pyrenejský poloostrov – Apeninský poloostrov – Balkánský poloostrov + pole nízkého tlaku vzduchu na trase Island – Skandinávie – SSSR = západní proudění ve střední Evropě = neutichající pláč zimomilů. Toť ve stručnosti, proč se sobotní nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo 8 až 12 °C, v hlubším českém vnitrozemí až okolo 14 °C (kde zase padne patnáctka?). Počínaje východem slunce a konče polednem, cca, to vypadá na slunečnou oblohu, pomineme-li trochu té vysoké oblačnosti, pak se ale zatáhne, konkrétně od severozápadu, ale beze srážek. Ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

NEDĚLE TŘIADVACÁTÉHO

V brzkých ranních hodinách nad Britskými ostrovy pobude střed tlakové níže utíkající na východ. Slovo utíkající je tentokrát opravdu namístě, protože v pozdních večerních hodinách již střed této tlakové níže bude kdesi ve východoevropském vzdušném prostoru, přesněji definováno nad pomezím Slovenska a Ukrajiny. Z toho vyplývá, že za plus minus 18 hodin tato tlaková níže urazí přibližně 2 000 km. Podstatné je, že její střed zavadí i o Česko. Naštěstí nebude kdovíjak hluboká, a tak žádný větrný konec světa nenastane. Na horách se silnější nárazy větru objeví, ale no tak, na horách fouká každou chvíli... Navíc nepůjde o nic hrozného. Jinak nic moc, oblaků dosyta, tedy oblačno až zataženo, spíše to druhé, po celý den, k tomu dešťové přeháňky – v podstatě ve všech polohách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ráno v minimu kolem 6 až 10 °C (zima jak vyšitá...).

PONDĚLÍ ČTYŘIADVACÁTÉHO

V úvodu nového, únoro-březnového týdne by do našich končin měla zabrousit tlaková výše. Sice jen na chviličku, ale měla by. Se srážkami se tím pádem potýkat nebudeme a i té oblačnosti by mělo býti málo, možná žádná... Suma sumárum pěkný slunný den. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru