Už jste v ulicích Mostu viděli popelnice s dírou? Víte, co do nich házet a co ne?
Popelnice na použité oleje a tuky. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Město Most v osmém týdnu roku 2020 nechalo umístit na vytipovaných kontejnerových stáních ve městě, včetně městských částí, 30 nádob na použité oleje a tuky z domácností.

Jde o upravené popelnice s uzamčeným víkem a otvorem v boku se zřetelným návodem, k čemu slouží.

S ohledem na aktuální odpadovou legislativu, která ukládá obcím povinnost zajistit celoročně místa pro oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků, má statutární město Most tuto povinnost splněnou již od roku 2016, kdy občané města mají možnost odložení této komodity na Sběrný dvůr, který provozují Technické služby města Mostu.

V současné době město umístilo ve spolupráci s Technickými službami města Most na 30 kontejnerových stání (včetně městských částí Rudolice, Vtelno, Čepirohy, Souš) speciální kontejnery na upotřebené oleje ze smažení a fritování z domácností, aby občané města měli další možnost, jak s tímto druhem odpadu naložit.

Občanům se tak odpadne starost, jak nevhodně likvidovat použitý olej z kuchyně vhozením do komunálního odpadu, nebo vylitím do kuchyňského odpadu. Olej vylitý do odpadu totiž působí problémy při čištění odpadních vod, jelikož v potrubí tuhne a zanáší jej, čímž způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání. Rovněž jsou upotřebené oleje ze smažení či fritování kvalitní surovinou a přímo vybízí k „recyklaci“, kdy lze tuto komoditu po zpracování znovu využít např. v chemickém či gumárenském odvětví.

Upotřebené jedlé oleje a tuky bude možné do speciálních kontejnerů ukládat pouze v uzavřených plastových nádobách, ideálně v PET lahvích z důvodu následné manipulace, kde by v případě například skleněných lahví hrozilo rozbití nádoby, poranění a rozlití obsahu. Rovněž je potřeba upozornit, že do těchto kontejnerů nepatří motorové oleje z automobilů, či další „nekuchyňské“ oleje.

2102stanoviste

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru