Zaměstnanci pošty si od dubna přilepší, víme o kolik
Ilustrační foto
Most

ČR - Od dubna tohoto roku vzroste mzda zaměstnanců České pošty v průměru o 5 %. Dnes, 26. února 2020, to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) spolu s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem. Mzdy vzrostou nejvíce poštovním doručovatelům. Zaměstnanci také dostanou mimořádnou odměnu.

Zvýšení mzdy v průměru o 5 % odpovídá předpokládanému nárůstu mzdy v Česku. Po roce jde o další narovnávání nespravedlivě nízkých mezd pošťáků, které jsou stále pod celostátním průměrem. „Vloni vzrostly platy řadových zaměstnanců pošty o 10 %. Letos v průměru o dalších 5 %. Pokud má být pošta konkurenceschopná, nemohou v ní lidé dřít za almužnu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Nejvíce vzroste mzda listovním doručovatelům, kteří přechází na nový systém dvourychlostního doručování, a to průměrně o 1500 Kč. Ostatním zaměstnancům v průměru o 1000 Kč. „Pokud bychom mzdy nezvýšili, pošťáci by nebyli oceněni za svou práci. Přitom personální stabilizace je pro současnou transformaci podniku klíčová,“ dodal ministr vnitra. U listovního doručovatele dojde k navýšení ze současných 21 188 Kč měsíčně na 22 688 Kč, pracovníkům u přepážek vzroste mzda z 25 548 Kč na 26 548 Kč.

Vzhledem k tomu, že mzdy vzrostou až od dubna, získají pošťáci do únorové výplaty mimořádnou odměnu minimálně 1500 Kč, průměrně pak 1760 Kč. „Mzdy našich zaměstnanců považuji za nedůstojné především v době, kdy ekonomika roste. Nabízíme sice našim zaměstnancům růžné benefity, ale to nestačí. Proto je navýšení mezd nutné,“ doplnil generální ředitel České pošty Roman Knap. Mezi benefity patří např. pět týdnů dovolené, zkrácený pracovní úvazek, příspěvek na stravování nebo zvyšování příspěvku z Fondu kulturních a sociálních potřeb.

Růst mezd je v souladu se strategií transformace Pošty i finančním plánem, podle kterého by státní podnik měl být v zisku v roce 2021. Navíc ztráta podniku bude letos nižší, než vedení podniku předpokládalo. Navýšení Pošta bude částečně financovat z provozních úspor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru