V Česku rekordně přibylo infikovaných lidí. Nemocných je 2 422, vyléčilo se zatím 11 pacientů
pidemiologická opatření v ústecké Masarykově nemocnici. Foto: KZ
Most

ČR – V Česku během pátku přibylo dalších 373 případu nákazy virem SARS-Cov-2, který způsobuje nemoc Covid-19. Dohromady je tak v republice už 2422 nemocných lidí. Vyléčilo se 11 pacientů, nákaze podlehlo devět osob.

Aktuální čísla zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví. Jde o celkový počet osob s pozitivním nálezem Covid-19 dle hlášení krajských hygienických stanic a dle pozitivních nálezů laboratoří, které jsou určeny pro další šetření. Roste ale také zároveň počet provedených testů. Těch bylo uděláno již 36374.

Podle ministerstva je v Ústeckém kraji aktuálně 84 zjištěných případů, z nichž se čtyři z nemoci vyléčili. Přesný počet infikovaných lidí v jednotlivých okresech není ještě zveřejněný. Naposledy se nemoc objevila poprvé také poprvé v lounském okrese. Na Mostecku stoupl počet zjištěných nákaz na šest, o jeden případ více bylo také na Teplicku (3). V pátek odpoledne hygienici také věděli o 25 nemocných na Ústecku, dvacítce na Děčínsku a dvanácti na Litoměřicku.

Jak ochránit seniory

Ministerstvo zdravotnictví vydalo v souvislosti se zvýšeným rizikem přenosu nákazy mezi klienty a zaměstnanci domovů pro seniory a lůžkových zařízení poskytovatelů sociálních služeb mimořádná režimová a organizační opatření pro maximální zajištění ochrany nejohroženější skupiny obyvatel.

„Musíme udělat maximum pro ochranu seniorů před koronavirem. Je to nejohroženější skupina. Přicházíme proto s mimořádným opatřením. Znovu zdůrazňuji, že je přísný zákaz návštěv. Zavádíme důležitá preventivní pravidla uvnitř zařízení a také postupy v případě nakaženého klienta,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Všem poskytovatelům zdravotních služeb následné a dlouhodobé lůžkové péče, poskytovatelům sociálních služeb v zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě se nařizuje s účinností ode dne 28. března 2020 přijmout veškerá možná protiepidemická opatření, která povedou k zamezení šíření onemocnění COVID-19. Za taková lze považovat opatření týkající se úprav režimu a fungování zařízení spočívající především v maximální prevenci přenosu nákazy virem COVID-19, a to zejména oddělením osob zdravých od osob nemocných a dodržováním potřebných hygienicko-epidemiologických opatření.

Pro včasnou identifikaci osob s onemocněním COVID-19 je nutné pravidelně sledovat zdravotní stav osob nacházejících se v pobytovém zařízení, a to zejména měřit tělesnou teplotu všem pacientům nebo klientům 2x denně s využitím bezkontaktních teploměrů a sledovat příznaky respiračního onemocnění. Pacienti nebo klienti s teplotou rovné nebo větší než 37,5 °C budou ihned izolováni od ostatních.

Aby se předešlo rozšíření nákazy, je rovněž nutné zajistit personál, který bude výlučně pečovat o osoby s onemocněním COVID-19. Teplota se bude měřit také všem zaměstnancům, a to před příchodem do práce. Dále budou dotazováni na možný kontakt s nákazou COVID-19 a na zdravotní stav se zaměřením na příznaky respiračního onemocnění. Zaměstnanci s teplotou rovné nebo větší než 37,0 °C nebo s respiračními příznaky budou ihned odesláni domů a budou telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře. Pro izolaci osob podezřelých nebo potvrzených z nákazy musí být vyčleněna kapacita lůžek. Optimální počet vyčleněných lůžek je 10 % celkové lůžkové kapacity zařízení.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru