Městská policie v Mostě zpřísňuje kontroly i sankce! Do některých lokalit musely vyrazit posily
Ilustrační foto
Most

Most - Městská policie eviduje k 3. dubnu více než sto událostí, souvisejících s nařízením vlády, v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. Další desítky událostí denně pak tvoří zásahy asistentů prevence kriminality. Týkají se zejména porušení povinnosti zakrytí dýchacích cest a omezení kontaktu s jinými osobami na nezbytně nutnou míru. Kontroly probíhají průběžně po celou dobu výkonu 24hodinové služby. Strážníci také vypomáhají při dohlížení na dodržování nových pravidel u úřadů, pošty, obchodů a u nemocnice, kde se objevuje větší koncentrace osob včetně ohrožených seniorů. Přibližně dvě třetiny z evidovaných událostí tvoří přijatá oznámení od občanů na linku 156, že někdo na veřejném prostranství nemá roušku.

„Zpočátku strážníci občany bez roušky upozorňovali na novou povinnost, teď už dáváme pokuty. V současné době již má roušku opravdu téměř každý, někteří ale nikoliv na ústech. Roušky si pak nasazují hned, když uvidí policejní auto. Strážníci vždy takové osoby vykážou z veřejného prostranství,“ uvedl ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

V jedenácti případech strážníci zajistili osoby, které roušku ani jinou alternativu neměly nebo ignorovaly upozornění, a přestupek oznámili správnímu orgánu. Za tento přestupek přestupcům ve správním řízení hrozí pokuta 20 000 Kč. V jednom případě pak došlo k neuposlechnutí výzvy úřední osoby a za tento přestupek byla uložena pokuta na místě ve výši 500 Kč. Další přestupce zaplatil pokutu 300 Kč za kouření na zastávce, kde si sejmul roušku.

„Bylo to zpravidla v sociálně vyloučených lokalitách – v lokalitě „stovek“ a M. G. Dobnera. Do sociálně vyloučených lokalit jsme museli vyčlenit zvláštní hlídky. Ty nám ale pak chybějí jinde, kde potřebují naši pomoc. Zvláštní opatření připravujeme také na víkend,“ upozornil ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.


 

Odhadem 120 zásahů denně, souvisejících s vládním nařízením, řeší v posledních dvou týdnech pěší hlídky asistentů prevence kriminality a školní dohledové služby. Jedná se zejména o upozorňování skupin osob, aby se rozešly domů, upozorňování, že si lidé nemají sundávat roušku, ani když kouří, a mají dodržovat povinný odstup. Asistenti také například doprovází děti domů a upozorňují rodiče, že děti mají být doma. Občané v naprosté většině uposlechnou, ale v některých případech bylo nutné na místo přivolat strážníky.

„Asistenti prevence kriminality jsou pro městskou policii obrovskou pomocí. Vážím si jejich práce a nasazení já i kolegové strážníci, popravdě, už si neumíme představit, že bychom je neměli,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Městská policie řešila také například případ ženy, která si chtěla na úřadě zařídit výměnu občanského průkazu a ve frontě před úřadem mentorka asistentů prevence kriminality zaslechla, jak žena říká, že má příznaky nemoci Covid-19 a domnívá se, že je nakažena. Přítomní strážníci ženě znemožnili vstup do budovy, osobu okamžitě izolovali od ostatních lidí a přivolali zdravotnickou záchrannou službu, která ženu převezla na specializované pracoviště v Ústí nad Labem. Vyhlášení nouzového stavu s sebou nese také přísnější sankce například za krádež v obchodě. Za krádež alkoholu v Kauflandu strážníci uložili muži na místě pokutu ve výši 10 000 Kč. Další krádež kosmetiky pak oznámili správnímu orgánu, který je oprávněn uložit ještě přísnější trest.

Strážníci zjistili také porušení nařízení vlády třemi právnickými osobami, provozovateli restaurací a obchodu. Provozovny byly na základě výzvy strážníků okamžitě uzavřeny a události strážníci oznámili správnímu orgánu. Za tento přestupek hrozí právnickým osobám ve správním řízení pokuta až do výše 3 milionů korun.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru