Prožili jsme zatím nejteplejší den roku, teploměry naměřily skoro 25 stupňů. Jaké budou Velikonoce?
Je tu krásné kvetoucí jaro. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Ve čtvrtek 9. dubna jsme byli velmi blízko letnímu dni – mnohá místa severozápadních Čech se dočkala 22 až 24 °C, doslova jen pár stupňů Celsia tak scházelo k dosažení hranice 25 °C, která v meteorologii definuje letní den (tedy den s maximální teplotou 25,0 °C a vyšší). Jarní, resp. skoro letní počasí v našich končinách panuje již nějaký ten den. Vydrží i o Velikonocích, svátcích jara?

Nejprve, co bylo: K nejteplejším místům Ústeckého kraje před Velkým pátkem patřila města, kterými prochází tzv. podkrušnohorská magistrála (nejstarší a nejvytíženější železnice pod Krušnými horami). V Ústí nad Labem-Kočkově rtuť vystoupala na rovných 20 °C, takže rekord z roku 2018 odolal, byť se mírně zapotil (20,7 °C). Přímo v Ústí nicméně bylo tepleji, u Masarykovy nemocnice 21,5 °C, v Neštědicích i ve Střekově 24,0 °C. Kopisty u jezera Most hlásily až 23 °C, stejně jako Teplice. Třiadvacítka padla také v Doksanech u Litoměřic, tam bylo maximem 23,4 °C. O jednu desetinu stupně Celsia byl překonán rekord z roku 2018. A tak dále.

A nyní, co bude

VELKÝ PÁTEK

Po většinu dne jasná až skoro jasná obloha, pouze v době od cca 11 do 17 hodin přechodně polojasno až oblačno. Srážky navzdory tomu žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C, ráno v minimu kolem 7 až 3 °C.

SOBOTA

Nad střední Evropou se bude pohybovat tlaková výše. Její střed se vydá z Německa na Ukrajinu – přes Českou republiku. Druhý den prodlouženého víkendu se proto ponese ve znamení modré oblohy a slunce. Menší výjimkou budou oblaka vysokého patra, která se pravděpodobně v průběhu dne objeví. Ale jejich množství nebude nikterak velké. Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

VELIKONOČNÍ NEDĚLE

Tlaková výše se zatoulá kamsi nad Černé moře a jeho okolí, pročež Česko skončí v nevýrazném tlakovém poli. Nad oblast mezi Britskými ostrovy a Pyrenejským poloostrovem se zase nasune tlaková níže a po její přední straně nejen do Německa pronikne trochu vlhčího vzduchu z Atlantiku. Až do odpoledne, resp. 13. až 15. hodiny, lze očekávat jasno, později oblačnosti od západu přibude. Srážkové úhrny se ale ponesou v duchu aktuálního trendu, čili nespadne ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ:

V neděli se v tichosti nad Irskem a Velkou Británií usadí vcelku mohutná tlaková výše, naopak nad severní Evropu zamíří rozsáhlá tlaková níže. Výsledek? Mezi těmito tlakovými útvary k nám začne proudit chladný, původem arktický vzduch. Velikonoce 2020 se proto rozloučí velkou oblačností, obloha bude více méně po celý den bílošedá, a srážkami. Ty se objeví především v odpoledních hodinách v podobě deště/dešťových přeháněk. Nejvyšší odpolední teploty před přechodem studené fronty stihnout zamířit k hodnotám okolo 15 až 19 °C, ráno v minimu 8 až 4 °C.

Nový pracovní týden zdá se odstartuje mrazem – úterní ranní minima nejspíše pobudou kolem 0 až -4 °C, v horských mrazových kotlinách spadnou k -5 až -9 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru