Jak bude? Jaro se rozloučí velkou oblačností s přeháňkami a skromnějšími teplotami
Pohled na západ Slunce přes Doupov na Klínovec. Ilustrační foto
Most

Mostecko - S víkendem skončí květen, poslední měsíc meteorologického jara. Před rokem se poslední květnové dny nesly ve znamení spíše podmračené oblohy s nějakými těmi dešťovými kapkami, přičemž rtuť v teploměrech příliš vysoko nelezla. A více méně ve stejném duchu se ponese zbytek tohoto týdne.

Co konkrétně si pro nás připravil přelom května a června, tedy meteorologického jara a léta?

PÁTEK 29. KVĚTNA

Nad Skandinávií se bude nacházet střed celkem mohutné tlakové výše, po jejíž přední straně k nám bude proudit vzduch od severovýchodu. A to z velké části přes Baltské moře, takže bude bohatší na vlhkost. Nemluvě o tlakové níži se středem kdesi nad západní Ukrajinou. Přestože v ranních, dopoledních a brzkých odpoledních hodinách může být jasno až skoro jasno, ostatní části dne doprovodí mraky. Mnoho srážek ale nepřinesou, pravděpodobně žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C.

SOBOTA 30. KVĚTNA

První víkendový den beze změny. To znamená nadále severovýchodní proudění, mezi tlakovou výší se středem nad Skandinávií a tlakovou níží se středem nad východem Evropy, a povětšinou oblačná až zatažená obloha. Teoreticky by se mohla objevit decentní přeháňka, prakticky zřejmě ne. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 13 až 17 °C, ráno v minimu nabídne hodnoty kolem 9 až 5 °C.

NEDĚLE 31. KVĚTNA

I nedělní den zůstane v zajetých kolejích. Nad skandinávskými zeměmi bude stále „sedět“ oblast vysokého tlaku vzduchu, naopak nad střední Evropu bude zasahovat oblast nízkého tlaku vzduchu se středem nad západem Ukrajiny. Oblačnosti zdá se bude dosti, počínaje i konče půlnocí lze očekávat oblačno až zataženo a k tomu trochu deště, kdy by na metr čtvereční mělo napršet několik litrů vody. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, ráno v minimu kolem 9 až 5 °C.

PONDĚLÍ 1. ČERVNA

S novým týdnem začne nové roční období – léto, alespoň z meteorologického hlediska. Na letní počasí to však úplně nevypadá, nejvyšší odpolední teploty by se totiž měly zastavit na hodnotách okolo 19 až 23 °C a za „oficiálně“ letní počasí se považují denní maxima 25 °C a vyšší. Srážky žádné, obloha převážně polojasná. Sečteno a podtrženo vcelku pěkný den, byť první pracovní.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru