Teplé počasí bude pokračovat, tropy nám ale zatím nehrozí
Ilustrační foto
Most

Mostecko - První den letošního meteorologického léta (červen až srpen) doprovodila modrá obloha, jen sem tam se objevil nějaký ten strato/cumulus, a denní maxima těsně pod hranicí letní pětadvacítky. K nejteplejším místům severozápadních Čech patřilo Ústí nad Labem. Ve Vaňově se rtuť teploměru zastavila jen pár desetin stupně pod 25 °C, v Kočkově bylo naměřeno „pouze“ 21,3 °C. Přes 24,5 °C se teplota přehoupla také v Doksanech, kde dosáhla na 24,6 °C. Předloni byl 1. červen o poznání teplejší: Doksany 30,0 °C, Ústí nad Labem-Kočkov 27,0 °C atp.

Kdy poprvé v tomto roce zaznamenáme tropickou třicítku, to je prozatím ve hvězdách. Přinejmenším v nejbližší přítomnosti tropy nehrozí, v podstatě to samé lze ale říci o letních teplotách, neb pětadvacetistupňová hranice padne jen ojediněle. Navíc, v porovnání s pondělím, ubude slunce. Do jaké míry?

ÚTERÝ 2. ČERVNA

Úvod pracovního týdne byl slunný díky vlivu jižního okraje tlakové výše se středem nad Skandinávií (mimochodem, na mnoha místech Švédska, i severního, se dočkali 25 až 27 °C). Úterní den bude spíše v režii tlakové níže, jejíž střed pobude nad západem Ukrajiny. Zpočátku, přesněji definováno mezi půlnocí a polednem lze očekávat jasno až skoro jasno, posléze se však zatáhne na oblačno až zataženo a teoreticky může nastat přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

STŘEDA 3. ČERVNA

Českou republiku sevřou dvě oblasti nízkého tlaku vzduchu. Jedna bude mít střed nad Německem, druhá nad pomezím Běloruska, Polska a Ukrajiny. A proto nebude tak krásně jako v pondělí. Během noci se napříč celým severozápadem Čech vyjasní, avšak nedlouho po východu slunce nebe začne chytat bílošedý odstín. Nejprve z důvodu vysoké oblačnosti, později střední/nízké. Nepřekvapí přeháňka, případně slabá bouřka. Až slunce půjde spát, situace se obrátí a bude povětšinou skoro jasno až polojasno. Po obědě okolo 20 až 24 °C, sem tam až 25 °C, k ránu kolem 13 až 9 °C.

ČTVRTEK 4. ČERVNA

Oblast nízkého tlaku vzduchu se středem nad Německem se prohloubí, a tak se můžeme těšit na mraky. S výjimkou nočních a brzkých ranních hodin to vypadá na oblačno až zataženo, a pravděpodobně dojde na přeháňku/bouřku. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 18 až 22 °C, ráno spadnou na hodnoty kolem 13 až 9 °C.

Zdá se, že ani víkend počasím příliš snovým nebude, neb převaha by měla být na straně oblačnosti, která přinese i srážky, byť ne nikterak extrémní množství. Teploty skromnější, resp. nepřesahující dvacítku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru