LEPŠÍ SEVER: Čeká nás další krize, nabízíme nové, ale zkušené tváře
Představení volebního programu a kandidátů. Foto: Oldřich Hájek
Most

Ústí nad Labem - Představitelé projektu LEPŠÍ SEVER, který sdružuje ČSSD, ProMOST, Ústecké fórum občanů a nezávislé kandidáty, zveřejnili v pondělí dopoledne na tiskové konferenci v Ústí nad Labem hlavní témata své kampaně a také další osobnosti, které se budou ucházet o hlasy voličů v podzimních krajských volbách v Ústeckém kraji.

„Jedna krize je za námi a druhá nás čeká. Mám sice telefon na všechny členy vlády, ale v nejtěžších dobách jsme si stejně museli pomoci sami. Naši kandidáti mají za sebou kus tvrdé práce přímo tady v kraji a vědí co je v kraji potřeba. Osvědčili se při řízení měst, obcí nebo firem. Ve vedení kraje budou potřeba lidé, kteří se už osvědčili v praxi i ve volbách. My je máme a jdeme s nimi do voleb,“ představil společnou kandidátku LEPŠÍ SEVER její lídr Martin Klika. „My tady také žijeme a pociťujeme úplně stejné problémy, jako většina obyvatel našeho kraje. Předvedli jsme, že je umíme řešit ve městech a obcích a teď naše zkušenosti z měst přeneseme do celého kraje,“ slíbil Martin Klika.

LEPŠÍ SEVER uplatní především vlastní zkušenosti z měst a obcí, kde se postupnými kroky daří řešit problémy se sociálně vyloučenými oblastmi, s obchodem s chudobou nebo nepřizpůsobivými občany. Jedním z konkrétních příkladů je zavedení bezdoplatkové zóny v Ústí nad Labem, které vedlo k okamžitému uzavření dvou problematických ubytoven a efektivnímu boji se zneužíváním sociálního systému dávek. Ústí je tak jediné město v ČR, jehož řešení nezrušil Ústavní soud. „Nám ve vedení měst nikdo nepomůže. Vláda zřídila Agenturu pro sociální začleňování a ta v nejpostiženějším kraji prakticky vůbec nefunguje. Tak kde tedy působí? Ve vedení kraje použijeme řešení, která se nám osvědčila,“ řekla náměstkyně primátora Ústí nad Labem Věra Nechybová.

Bezpečnost je velkým tématem

Všichni kandidáti za LEPŠÍ SEVER se shodují, že dalším velkým tématem je bezpečnost v ulicích a drobná kriminalita, kterou nikdo nedokáže potrestat. „Pracující slušný člověk vystoupí z autobusu na cestě z práce a musí se potýkat s hloučky přiopilých výrostků. Chcete se normálně vyspat do práce, ale vaše hlučné sousedy nikdo neumravní. A policie měří rychlost a rozdává pokuty za psy bez vodítka. To je realita dnešních dnů. Potřebujeme více spolupráce mezi krajem a městy, abychom tomu dokázali čelit. Proto také kandiduji za LEPŠÍ SEVER, jinak to tady totiž lepší nebude,“ sdělil primátor města Most Jan Paparega. I on připomněl konkrétní opatření, které se mu podařilo v Mostě zavést. Jde o asistenty prevence kriminality, kteří zpravidla bydlí v problémových oblastech, znají místní obyvatele a dokážou odhalovat rizika, která pak řeší ve spolupráci s policií. „Zákony platí pro všechny stejně a je jen na nás, jestli si jejich dodržování dokážeme prosadit,“ dodal Jan Paparega.

2906lepsisever2

Představení volebního programu a kandidátů. Foto: Oldřich Hájek

Podle Martina Kliky je Ústecký kraj vzorem obrovské nespravedlnosti. „Jsou tu rodiny, které tvrdě pracují, neberou žádné dávky, a naopak ještě přispívají do systému. Tito lidé vážně přemýšlí nad tím, jestli uživí druhé dítě nebo budou mít na dovolenou. A pak jsou tu rodiny, které nepracují, žijí z dávek a děti mají jako nástroj dalšího příjmu, o který se nestarají. Naší ambicí ale není brát peníze chudým lidem. My chceme, aby na státní podporu dosáhli i lidé, kteří na to mají nárok, ale jsou slušní a možná se stydí říct si o pomoc,“ sdělil dále Martin Klika. Už přes léto chce na sociálních sítích sbírat podněty od veřejnosti a spustit pilotní projekt tzv. Dávkového ombudsmana, který bude pomáhat lidem zorientovat se ve složitém systému dávek, ale zároveň bude řešit jeho zneužívání.

„Symbolickou větou, která ale bohužel dobře ilustruje situaci v našem kraji je doporučení rodičů: „Dobře se uč, ať odsud můžeš co nejrychleji odejít.“ Výsledek naší práce směřujeme k tomu, aby se tady mladí lidé mohli kvalitně učit, aby se tady mohli dobře uplatnit v práci a aby se jim tady dobře žilo s jejich rodinami. Proto chceme v kraji dál podporovat a budovat vysoké školství, chceme sem přilákat zajímavé zaměstnavatele z moderních oborů a vytvářet příležitosti pro trávení volného času s rodinou. Třeba na nově rekultivovaných územích po těžbě uhlí. Tak bude život v Ústeckém kraji skutečně lepší, možná lepší než kdekoliv jinde v republice,“ přiblížil záměr rozvoje Ústeckého kraje nezávislý kandidát a bývalý primátor Děčína Vladislav Raška.

Chtějí prosadit poukázky pro rodiny s dětmi

LEPŠÍ SEVER po volbách prosadí také krajskou poukázku pro rodiny s dětmi. Finanční prostředky mají být přímo vázané na utracení za sportovní, rekreační či ozdravné aktivity pro děti. Rodiče by zároveň mohli peníze utratit pouze na území Ústeckého kraje, což bude fungovat jako podpora pro místní sportovní kluby i podnikatele.

Na tiskové konferenci byl představen také kandidát pro letošní senátní volby v senátním obvodě Louny. Pod hlavičkou ČSSD a v úzké spolupráci s kandidáty za LEPŠÍ SEVER se bude o hlasy voličů ucházet bývalý diplomat a dlouholetý úspěšný starosta obce Raná na Lounsku Jaroslav Veselý. „Nové vedení kraje bude potřebovat v Parlamentu spojence, který bude aktivně upozorňovat na problémy, které tu kolegové pojmenovali,“ sdělil ke své plánované úloze v Senátu Jaroslav Veselý.

Na kandidátce LEPŠÍ SEVER pro letošní krajské volby se vedle Martina Kliky, Věry Nechybové, Jana Paparegy a Vladislava Rašky objeví i další zajímavá jména:

  • Eva Džumanová – dlouholetá starostka města Šluknov
  • Lukáš Konečný – mistr světa v boxu a radní města Ústí nad Labem
  • Hana Martinková – reprezentantka ČR v házené
  • Marek Hrvol – náměstek primátora města Most
  • Miroslav Andrt – radní Ústeckého kraje a místostarosta Štětí
  • Jaromír Franta – odborový předák a zastupitel obce Boleboř
  • Zbyněk Šimbera – dlouholetý starosta města Duchcov
  • František Rybka – velitel družstva profesionálních hasičů, manažer
  • Jan Eichler – předseda Klubu českých turistů Ústeckého kraje a ředitel DDM Ústí n. Labem
  • Zdeněk Matouš – náměstek hejtmana Ústeckého kraje a dlouholetý starosta města Krupka
  • Vlastimil Vozka – radní a bývalý primátor města Most
  • Martin Krákora – praktický lékař a zastupitel města Chomutov
  • Patrik Christian Cmorej – zdravotnický záchranář a vysokoškolský pedagog
  • Gabriela Nekolová – předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje
  • Sáša Štembera – chirurg
  • Julius Turko – podnikatel a bývalý strážník Městské policie
  • Fabiana Bytyqi – mistryně světa v boxu
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru