Úmorné vedro nečekejte. Slunce a letní teploty vystřídají mraky a ochlazení
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje byl teplejší než Den upálení mistra Jana Husa. Zatímco pondělní teplotní maxima se v severozápadních a severních Čechách pohybovala povětšinou mezi 21 až 25 °C, v neděli dosahovala hodnot nejčastěji od 26 do 28 °C. K nejteplejším místům patřily Doksany, které naměřily 28,8 °C. Rekord pro 5. červenec tato hodnota neohrozila, v roce 2015 rtuť doksanského teploměru vystoupala na 36,3 °C. Horko tenkrát sužovalo celou republiku, resp. mnoho evropských zemí. Nejvíce Španělsko, kde na několika místech padla čtyřicetistupňová hranice.

Letošní léto je na úmorná vedra skoupé. Alespoň prozatím, alespoň v nejbližší budoucnosti, kterou ovládne Atlantický oceán.

ÚTERÝ 7. ČERVENCE

Pondělí bylo chladnější kvůli studené frontě, přesněji z důvodu přílivu chladnějšího vzduchu od severozápadu mezi tlakovou výší u Britských ostrovů a tlakovou níží nad Skandinávií, který následoval hned po jejím přechodu. Ve znamení nebouřlivého, na teplo chudšího oceánského proudění se ponese také první den zkráceného pracovního týdne. Noc nabídne převážně jasnou oblohu, nicméně již v průběhu rána se situace začne měnit a poté až do půlnoci lze počítat s převážně bílošedou oblohou. Pravděpodobnost srážek navzdory tomu prakticky nulová. Nejvyšší odpolední teploty okolo neletních 17 až 21 °C.

STŘEDA 8. ČERVENCE

Počasí v Česku ovlivní dvojice tlakových útvarů. Konkrétně tlaková výše se středem nad Balkánským poloostrovem, ta se projeví především v jižní části země, kde se mohou těšit až na plus minus 23 °C, a tlakové níže na trase Britské ostrovy – Severní moře – severní Evropa, které se podepíšou hlavně na severních oblastech naší vlasti. Oblačnosti dosti, po dobu všech 24 hodin oblačno až zataženo, v odpoledních hodinách s deštěm, byť nikterak vydatným. Nejvyšší odpolední teploty skromné, okolo 14 až 18 °C, ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

ČTVRTEK 9. ČERVENCE

Před pátkem desátého převezme otěže výše zmíněná tlaková výše, čímž je míněno to, že po její zadní straně do Čech, Moravy i Slezka pronikne teplejší vzduch od jihu. Zároveň se však nezapře moc tlakové níže se středem nad Britskými ostrovy, postupující severovýchodním směrem. Co z toho plyne? Znovu oblačné až zatažené nebe a teoreticky i nějaké ty dešťové kapky (v podobě slabých až velmi slabých přeháněk). Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 19 až 23 °C, ráno v minimu kolem 15 až 11 °C.

Budete-li cestovat žlutým vlakem k Jadranu, můžete se těšit na modrou oblohu, sluneční paprsky a tropy. Jinými slovy to, co se od letní dovolené u moře očekává.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru