Ve výbuchem zdevastovaném Bejrútu zasahuje i dobrovolný hasič z Ústeckého kraje se psem Jerrym
Karel Šplíchal a jeho pes Jerry. Foto zdroj: Twitter HZS Ústeckého kraje
Most

ČR, Bejrút - Po úterním obrovském výbuchu v Bejrútu požádal Libanon cestou mechanismu Evropské unie o mezinárodní pomoc. Česká republika nabídla středně velký USAR tým a nabídka byla nakonec akceptována. 

Do Libanonu tak byl vyslán 36ti členný USAR tým složený převážně z příslušníků HZS hl. m. Prahy. V týmu je kromě záchranářů také 5 kynologů, statik, lékař.

Členem českého USAR týmu zasahujícího v Bejrútu je také kynolog a dobrovolný hasič z obce Zelená- Málkov na Chomutovsku Karel Šplíchal a jeho pes Jerry.

USAR týmy jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelní katastrofy, například zemětřesení, závaly či tsunami. Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami.

K výbuchu v bejrútském přístavu došlo v úterý 4. srpna v libanonském hlavním městě Bejrútu. Explodovalo 2 750 tun dusičnanu amonného, který byl vládou již 6 let uložen v bejrútském přístavu bez dostatečných bezpečnostních opatření.

Prvotní odhady síly exploze byly značně neurčité, pohybovaly se mezi 0,1 a 3 kt TNT. Odborně se spekuluje o tom, že v místě musela být i vojenská munice. K 5. srpnu byly přiznány ztráty přesahující 100 mrtvých, asi 100 nezvěstných a 4 000 zraněných.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru