Jitka Bovšková Nová: Umíme pomoci venkovu i malým obcím
Jitka Bovšková Nová
Most

Ústecký kraj - Tři a půl funkčního období již působí Jitka Bovšková Nová ve funkci starostky malebné obce Měrunice. Spoléhají na ni ale i další malé obce a města v Ústeckém kraji.

Jitka Bovšková Nová je totiž zároveň místopředsedkyní Spolku pro obnovu venkova Ústeckého kraje. Své zkušenosti chce nyní zúročit jako krajská zastupitelka.

„Ve spolku hájíme zájmy obcí a malých měst. Předáváme kraji poznatky, co zrovna které obce trápí, podáváme poznatky, kam by měly směřovat dotace. Dodáváme informace, které se zdají jako maličkosti, ale pro obce jsou zásadní,“ shrnuje své působení Jitka Bovšková Nová a ihned dodává, že i v rámci Ústeckého kraje jsou velké rozdíly v tom, co kterou oblast trápí.

„Některé oblasti trápí bezpečnost, další potřebují pomoci se svým rozvojem a investicemi do obecního majetku, jiné chtějí podpořit tamní zemědělství. Díky svému působení ve spolku znám jejich potřeby a dlouhodobě je řeším s krajskými úředníky,“ popisuje svoje dosavadní profesní působení Jitka Bovšková Nová.

V krajském zastupitelstvu by tak logicky chtěla hlavně zúročit své zkušenosti a znalosti při řešení potřeb venkova. „Na rozdíl od obcí má kraj zákonodárnou iniciativu a má možnost připomínkovat návrhy zákonů projednávané Parlamentem ČR. Kraj také může vypisovat dotace pro oblasti, které nejsou pokryty státními dotacemi,“ zamýšlí se kandidátka strany ZaRegion.

Daří se jí i jako starostce obce Měrunice. Tamní obyvatelé jí opakovaně vyslovují obrovskou důvěru, a těší se velké podpoře. Navíc v menších obcích je tradičně účast při obecních volbách vysoká.

„V obci před ničím neutečete. Lidé vás znají, denně vás potkávají, a pokud je něco trápí, nebojí se vás oslovit i při nákupu. Nemáte k ruce celé odbory s desítkou úředníků, takže se musíte dokázat vyznat a umět řešit opravdu rozmanité záležitosti,“ přibližuje svou roli starostky.

Zároveň upozorňuje, že dopad pandemie koronaviru je pro obce obrovský. „První, co kraj stopnul, byly některé dotace obcím. Byť nemusí jít o velké částky, pro obce jsou zásadní. Za krajské dotace obce pořizují třeba techniku na zeleň, opravují chodníky, obnovují vybavení pro dobrovolné hasiče, kteří v obcích musejí působit. Některé obce rozhodly o pozastavení těchto investičních akcí nebo dokonce některé již s projekty začaly a musí si je zainvestovat z vlastního rozpočtu, “ ukazuje na velký problém Bovšková Nová.

Jako starostka malé obce ví moc dobře, o čem mluví. „Ihned jsme museli rozpočet přizpůsobovat, ale jak velký propad bude skutečně, to uvidím až na konci roku,“ podotýká starostka. Má výhodu – je vystudovaná ekonomka a dříve se zabývala správou daní, takže v této oblasti má taktéž velké zkušenosti. Ty uplatňuje každoročně.

Města a obce si velmi zakládají na tom, aby jejich rozpočty nebyly schodkové. Na rozdíl od státu. A stejně tak je důležité, aby k tvorbě rozpočtu přistupoval i kraj, kde by ráda všechny své zkušenosti a znalosti taktéž zúročila.

VOLTE 75

Zadavatel: ZaRegion

Zpracovatel: ZaRegion

1609zaregion2

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru