Léto odchází, o prodlouženém víkendu se ochladí o 15 °C a pořádně zaprší
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Slunečné a nadprůměrně teplé dny pominuly. Alespoň na nějaký čas. Předposlední prodloužený víkend roku 2020 ovládne podzim, podzim v pravém slova smyslu. Obloha se zatáhne a dosti si zapláče. A rtuť v teploměrech, ta stěží dosáhne desítky, přitom ještě nedávno atakovala pětadvacítku.

Pro řadu míst bylo letošní 23. září tzv. letním dnem, tedy teploměr ukázal 25,0 °C a více. Vzhledem ke stáří kalendáře a dlouhodobým výhledům počasí je pravděpodobné, že zároveň půjde o letošní poslední letní den. Pětadvacítka ve středu padla například v Děčíně, nicméně rekord z 23. září 2009 odolal, a to 27,4 °C. Podobně tomu bylo i v České Lípě, i tam se teplota zastavila mezi 25 a 26 °C. Rovněž Česká Lípa nejteplejší 23. září prožila v roce 2009, kdy naměřila 26,0 °C, čili letos k pokoření této hodnoty chybělo doslova jen několik desetin stupně Celsia.

Nadcházející víkend, tentokrát třídenní, o překonávání teplotních rekordů bude moci jen snít... Kvůli tlakovým nížím přímo nad naším územím (i v jeho širokém okolí).

PÁTEK 25. ZÁŘÍ

Oblačno až zataženo, spíše zataženo, zejména v ranních hodinách s deštěm, nicméně dešťové kapky nepřekvapí ani odpoledne a večer. Takový bude konec pracovního týdne. Nejvyšší denní teploty okolo 15 až 17 °C.

SOBOTA 26. ZÁŘÍ

Až do západu slunce (ke kterému dojde krátce před 19:00) se můžeme těšit na maximum mraků, resp. zataženou oblohu, a dešťových kapek. Pršet bude po většinu dne, přesněji od noci do přibližně 15. až 16. hodiny. Avšak až usne slunce, tzn. až padne tma, poměrně rychle se vyčasí na skoro jasno až jasno, byť jen přechodně. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 9 °C, ráno v minimu kolem 8 až 10 °C.

NEDĚLE 27. ZÁŘÍ

Neboť v noci na neděli ubude oblačnosti a relativní vlhkost vzduchu kvůli sobotnímu vydatnému dešti nebude zrovna nejnižší, k ránu nepřekvapí tvorba mlh a nízké oblačnosti. Poté se ale tak jako tak zatáhne, případně i decentně sprchne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 14 °C, ráno v minimu kolem 5 až 7 °C.

PONDĚLÍ 28. ZÁŘÍ

První podzimní státní svátek proprší. Momentálně to tak vypadá. Deštníky přijdou vhod od rána do půlnoci, čili více méně po celý den. Nejvyšší odpolední teploty vzhledem k přepokládanému dešti okolo 10 až 12 °C, ráno v minimu kolem 8 až 10 °C.

Spolu s říjnem by mohlo dorazit oteplení, resp. dvacetistupňové teploty. Na jak dlouho, to se ještě uvidí. Každopádně zdá se, že teplým dnům ještě definitivně neodzvonilo.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru