Myslíte si, že máte chřipku? Omyl, žádné zatím neřádí!
Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj, ČR – Chřipková sezóna ještě nezačala. Vyplývá to z údajů, které poskytl Státní zdravotní ústav ke 42. kalendářnímu týdnu tohoto roku.

Ze sdělení, které ústav zveřejnil, vyplývá, že v zemích evropského regionu dominuje SARS-CoV-2. To je virus, který způsobuje onemocnění covid-19.

V ČR zaznamenáváme také stále cirkulaci rhinovirů, což je pro toto roční období typické. Rhinoviry jsou nejběžnějšími a nejinfekčnějšími nositeli nachlazení v lidské populaci.

A jak je to s chřipkou? Z 27 zemí v evropském regionu hlásí tři země hlásí sporadický výskyt chřipky - Dánsko, Velká Británie (Skotsko) a Slovensko, všechny ostatní země vykazují nulovou chřipkovou aktivitu. Aktivita chřipkových virů zůstává na mezisezónní úrovni.

Co dělat, pokud máte příznaky respiračního onemocnění

Pokud na sobě pociťujete příznaky akutního respiračního onemocnění, řiďte se doporučeními vydanými krajskou hygienickou stanicí.

Pokud se u Vás objeví známky běžného akutního respiračního onemocnění (kašel, rýma, teplota), sledujte svůj zdravotní stav a zůstaňte v domácím prostředí. V případě, že máte nějaké závažné základní onemocnění, jako je vysoký tlak, cukrovku, plicní onemocnění anebo je vám více než 60 let obraťte se pro konzultaci telefonicky na svého praktického lékaře. Na svého praktického lékaře se obraťte také, pokud příznaky neustoupí do tří dní při běžné symptomatické léčbě (běžné léky proti kašli, teplotě apod.).

Závažné nebo zhoršující se příznaky

Pokud se u Vás objeví závažné příznaky akutního respiračního onemocnění, jako je dušnost, přetrvávající horečka větší než 38°C, suchý, dráždivý kašel, bolest na hrudi při dýchání, nebo se vaše příznaky v čase výrazně zhoršují, obraťte se telefonicky na svého praktického lékaře, případně mimo pracovní dobu na telefonní linku lékařské pohotovosti. Váš praktický lékař vyhodnotí váš stav a doporučí další postup a potřebná vyšetření, včetně případného provedení odběru na přítomnost koronaviru. V takovém případě Vám praktický lékař zadá i elektronickou žádanku na odběr, informaci o výsledku testu vám pak sdělí rovněž Váš praktický lékař.

Pokud máte pocit rychlého zhoršování a závažnosti stavu, volejte tel. linky integrovaného záchranného systému 112 nebo přímo záchrannou zdravotní službu 155.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru