Ministerstvo bude rozdávat stany a spacáky bezdomovcům. I na ně dopadá koronavirová krize
Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo sadu opatření na pomoc lidem bez domova. Ilustrační foto: archiv
Most

ČR - Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo sadu opatření na pomoc lidem bez domova. Tato pomoc se týká jak ubytování, tak zajištění potřebného vybavení na zimu. Resort ministryně Jany Maláčové (ČSSD) navíc prodloužil až do 2. listopadu možnost sociálních služeb žádat o mimořádný dotační titul ve spojitosti s koronavirovou krizí.

„Některé věci často bereme úplně automaticky. Ne každý má ale to štěstí, že může večer usínat v teplé posteli a mít střechu nad hlavou. Obzvlášť v této nelehké době koronavirové krize, a s blížícím se zimním obdobím, je potřeba takovým lidem ještě více pomoci. I jich se týká riziko nákazy a jejího dalšího šíření,“ upozorňuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Noclehárny lze využívat i přes den

První pomocí, kterou MPSV připravilo a následně ji 12. října 2020 schválila vláda, se týká opatření v sociálních službách. Cílem je zejména rozšíření nabízených služeb, v tomto případě nocleháren. Ty běžně lidem bez domova poskytují možnost jednodenního přespání. Díky novému vládnímu opatření z dílny MPSV mohou klienti těchto sociálních služeb zůstávat i přes den, a získají tak dlouhodobější ubytování. Sociální služby mohou (v případě, že je to z jejich strany možné) přistoupit také k rozšíření ubytovacích kapacit.

Jak přečkat nadcházející mrazy?

MPSV se zabývá také pomocí lidem bez domova v zimním období. Z tohoto Fondu evropské pomoci nejchudším osobám bude ministerstvo potřebným distribuovat také stany, spací pytle, karimatky a další nutné vybavení. Závozy budou probíhat podle potřeb a skladových kapacit. Adresář organizací, které poskytují pomoc, naleznete ZDE.

Pokrytí dodatečných nákladů sociálních služeb

Sociální služby mohou také požádat o dotaci na pokrytí nákladů na pomoc vynaloženou lidem bez domova. A to v rámci výzvy mimořádného dotačního titulu. Tu nyní MPSV prodloužilo až do 2. listopadu 2020.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru