Virus je nevyzpytatelný, říká ministr zdravotnictví. Průměrný věk zemřelých pacientů pozitivních na covid-19 je 79-80 let
Hromadné testování na covid. Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Epidemie onemocnění covid-19 se projevuje na celkové mortalitě v České republice. Průměrný věk zemřelých pacientů, kteří byli pozitivní na toto onemocnění, je 79-80 let. Značná část zemřelých zároveň vykazovala řadu jiných onemocnění, která průběh nemoci komplikovala. Vyplývá to z dat, které Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky prezentovaly na odborném semináři zabývajícím se hodnocením mortality v souvislosti s onemocněním covid-19.

Z uvedených dat lze predikovat, že počet pacientů, kteří zemřeli a byli pozitivní na covid-19, může být za rok 2020 mezi 9 až 10 tisíci. Věk pacientů, kteří zemřeli na toto onemocnění, se přitom pohybuje mezi 79-80 lety.

Poměrně velká část covid pozitivních pacientů (64 %), kteří zemřeli v prvním pololetí roku 2020, vykazovala zároveň řadu komorbidit, která průběh nemoci komplikovala. Základní příčiny smrti je proto obtížné vyhodnocovat. Tyto záznamy budou podrobeny další analýze klinickým expertním týmem a bude provedena kontrola zdravotnické dokumentace. Mezi nejčastější komorbidity u této skupiny patřila ischemická choroba srdeční (39 %), diabetes (26 %), chronické kardiovaskulární choroby (20 %) a nádory (18 %).

„I přesto, že onemocnění covid-19 je hlavním důvodem zvýšené mortality v České republice, říjnová data ukazují také nárůst mortality z jiných důvodů, než je právě covid-19. Klíčové proto momentálně je, aby se co možná nejrychleji podařilo restartovat standardní nemocniční zdravotní péči,“ zmiňuje ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Důležité je obnovit běžnou nemocniční péči

Ministerstvo zdravotnictví vydalo v této souvislosti mimořádné opatření, které ruší předchozí opatření k zastavení elektivní péče a stanovuje nová pravidla přijímání pacientů k elektivním výkonům. Cílem je právě obnovení standardní nemocniční zdravotní péče. Toto opatření také v pondělí schválila vláda ČR.

Prezentovaná data dokládají, že pacientům byla v závěru života poskytnuta adekvátní péče a dostupnost zdravotních služeb nebyla narušena. Nedošlo k zahlcení nemocnic a neroste počet úmrtí mimo systém zdravotně-sociálních služeb.

„Všechna tato data je nutné publikovat a sdílet, nicméně konečné vyhodnocení celkové mortality za kalendářní rok se musí provést až s časovým odstupem a s rozlišením příčin úmrtí,“ upozorňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Nebezpečný a nevyzpytatelný virus

„Protokoly z pitev a také zdravotnická dokumentace zemřelých s více vážnými chorobami musí být dále podrobně analyzovány – za tímto účelem bude ustaven tým klinických expertů,“ dodává ředitel ÚZIS důvody, proč bude konečné vyhodnocení dat možné až s odstupem.

Publikace statistik o příčinách úmrtí má časové zpoždění také proto, že listy o prohlídce zemřelého se musí shromáždit, příčiny úmrtí nakódovat a ověřit podle platných mezinárodních pravidel. Často je také nutné zpětné ověření v komparaci se zdravotnickou dokumentací zemřelého. Tyto procesy jsou časově náročné, a proto jsou příčiny úmrtí publikovatelné až zpětně a není možné exaktně určovat příčiny úmrtí v reálném čase. Většina států takto vydává národní statistiku zemřelých typicky 1x ročně.

„Chtěl bych touto cestou zdůraznit, že covid-19 rozhodně není lehké onemocnění. Je to velmi nevyzpytatelný a nebezpečný virus, který může mít negativní dopad na každého z nás. Je proto velmi důležité, abychom mu všichni čelili co nejefektivněji. Dodržujme proto prosím platná protiepidemická opatření. Dbejme také pravidel 3R – myjme a dezinfikujme si ruce, dodržujme rozestupy a nosme roušky. Jen tak můžeme od viru covid-19 chránit jak sebe, tak rizikové skupiny obyvatel,“ dodává ministr zdravotnictví Jan Blatný.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru