ROZHOVOR: Trasování v kraji zvládáme velmi dobře, říká epidemioložka. Vysvětluje také nárůst úmrtí
ILUSTRAČNÍ FOTO. ZDROJ: AČR
Most

Ústecký kraj - Koronavirus se v Ústeckém kraji stále nevzdává. Aktuálně počet nových případů není tak vysoký, jako v minulých týdnech, či měsících. Na druhou stranu se zvýšil počet zemřelých. Před obchody se stojí fronty, kultura není téměř žádná a blíží se Vánoce...

Většinu z nás zajímá, kdy se budeme moci vrátit zpátky ke svým "starým" životům. Lidé přicházejí o práci i o svoji tvrdě vybudovanou živnost. Mají dost nařízení a zákazů, někteří nařízení nedodržují či jinak obcházejí. A někteří dokonce zpochybňují existenci koronaviru. Právě nezodpovědnost a podceňování situace je ale důvodem, proč se do normálního stavu budeme vracet ještě pěkně dlouho.

Na aktuální situaci v kraji jsme se zeptali epidemioložky Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem MUDr. Evy Patrasové.

Dobrý den, paní doktorko, mohla byste nám stručně přiblížit aktuální epidemiologickou situaci v kraji?

V současné době máme od úplného počátku přibližně celkem 33 tisíc onemocnění, přičemž vrchol přibývání případů byl koncem října, kdy bylo až tisíc nových případů za den. Nyní se pohybujeme mezi dvě stě padesáti až pěti sty případy za den.

Mnoho lidí už má dost omezení, někteří zpochybňují existenci koronaviru, naopak někteří mají takový strach, že vůbec nevychází z domu. Co byste jim vzkázala?

Hlavně dodržujte doporučení a nařízení vlády. Když se budou dodržovat, tak se ti, co teď mají strach, nebudou muset tolik bát.

Jak je to pro vás v aktuální situaci obtížné? Zvládá hygienická stanice nápor?

Velice dobře dokážeme dotrasovat všechny případy, zajistit ty pozitivní a kontaktovat je. Často více než devadesát procent případů máme do čtyřiadvaceti hodin od výsledku obvolaných. Musím všechny naše lidi strašně moc pochválit. Je to samozřejmě velké nasazení, spíše docházejí s blížícími se Vánocemi ty psychické síly a právě i neochota lidí dodržovat opatření ničemu nepřidá.

Oproti minulému týdnu se sice snížil počet nových případů, za to se zvýšil počet zemřelých. Jaký je předpoklad smrtnosti? Můžeme očekávat, že bude narůstat?

Smrtnost onemocnění se pohybuje okolo dvou procent případů. Teď v podstatě dochází k úmrtí lidí, kteří jsou třeba už měsíc na Jednotce intenzivní péče. Vesměs umírají ti lidé, kteří onemocněli v říjnu, nebo na přelomu října a listopadu, kdy byly právě maximální přírůstky nových případů. Pobyty na Jednotkách intenzivní péče jsou dlouhodobé a k úmrtím dochází i ve větším odstupu. Proto čísla zemřelých stále rostou a jsou stále vysoká, i když celkové počty nových případů jsou nižší.

Jaké jsou odhady pro Ústecký kraj do Vánoc? Můžeme očekávat rozvolnění?

To všechno řídí Ministerstvo zdravotnictví, je to řízeno z centrální úrovně. K tomu my nemůžeme vydávat žádné vlastní prognózy. Jediné, co můžeme dělat, je poskytovat data v co nejlepší formě ministerstvu, aby to pak mohlo rozhodnout.

Závěrem je tedy nutno dodat, že rozvolnění opatření, či návrat k normálnímu stavu je skutečně také na nás. Když dokážeme být zodpovědní a ohleduplní, zvládneme se z nouzového stavu dostat rychleji, něž když budeme bojovat proti vládním nařízením. Proto i my za redakci prosíme naše čtenáře a nejen je, aby se chovali ohleduplně a dodržovali veškerá platná nařízení, opatření a doporučení. Jen tak tuto situaci můžeme zvládnout.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru