OBRAZEM: Spadla klec! Kriminalisté dopadli pětici mužů, kteří kradli auta v Německu
Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj - Několikaměsíční spolupráce ústeckých krajských kriminalistů a německých kolegů ze Zemského kriminálního úřadu Sasko vyústila v rozbití organizované skupiny, která se zaměřovala na krádeže aut ve Spolkové republice Německo.

V úterý 24. listopadu proběhl v ranních hodinách ve Šluknovském výběžku policejní zásah proti osobám podezřelým z rozsáhlé majetkové trestné činnosti.

3011autakz1

Foto: Policie ČR

Na základě několikaměsíční intenzivní spolupráce českých a německých policistů, kteří se podíleli na akci s krycím názvem „ZITTAU“, bylo vydáno pět evropských zatýkacích rozkazů na organizovanou skupinu občanů České republiky, kteří jsou podezřelí, že v uplynulých dvou letech kradli na východě Saska vozidla převážně značek Škoda Octavia, která následně převáželi do naší republiky. Zde je buď legalizovali, nebo rozebírali na náhradní díly, jsou podezřelí z krádeží nejméně dvou desítek aut, kterými v přepočtu způsobili škodu přes čtyři miliony korun.

3011autakz2

Foto: Policie ČR

Kriminalisté z týmu „SAVO“, kteří se na Krajském ředitelství policie Ústeckého kraje specializují na objasňování organizovaných krádeží vozidel, na případu intenzivně pracovali několik měsíců. Při rozsáhlé operativní činnosti pečlivě shromažďovali poznatky a důkazy, které jsou důležité pro trestní řízení proti podezřelým.

3011autakz3

Foto: Policie ČR

V časných ranních hodinách se shromáždily desítky policistů, kteří se na realizaci podíleli, ve Varnsdorfu, kde proběhla instruktáž k plánované akci. Po půl páté ráno proběhl koordinovaný zásah na obou stranách hranice, při kterém bylo zatčeno pět osob, z toho čtyři muži skončili v poutech policistů ze zásahové jednotky v České republice a jeden podezřelý byl zatčen v Německu.

3011autakz4

Foto: Policie ČR

Následovalo 17 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých vyšetřovatelé zajistili osm odcizených vozidel, tři skelety aut a značné množství náhradních dílů z kradených Octavií. Pět zatčených mužů bylo umístěno do vazby za účelem vydání do SRN, kde je proti nim vedeno trestní řízení.

3011autakz5

Foto: Policie ČR

"Při této rozsáhlé a organizačně velice náročné realizaci byli zatčeni všichni podezřelí, o které mají zájem němečtí vyšetřovatelé a zároveň byla zajištěna velká část odcizených aut a jejich částí. Za úspěšnou akcí stojí dlouholetá spolupráce českých a německých policistů při odhalování a objasňování přeshraniční kriminality a především pečlivá práce kriminalistů, kteří se v rámci přípravného řízení na vyšetřování podíleli," uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

3011autakz7

Foto: Policie ČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru