V mostecké nemocnici vyšetřují protilátky IgM a IgG proti novému koronaviru
Analyzátor firmy Beckman-Coulter Access 2, na kterém se protilátky měří. Foto: KZ
Most

Most - Oddělení laboratorního komplementu Krajské zdravotní – Nemocnice Most začalo vyšetřovat protilátky IgM a IgG proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícímu onemocnění COVID-19. Jde o jednu z možností využití produkce protilátek proti viru v těle pacienta.

„Serologické testování neboli testování protilátek je důležitým nástrojem pro určení, u koho se vyvinula imunitní odezva na virus SARS-CoV-2, a proto umožňuje lepší sledování případů onemocnění COVID-19, včetně těch, které mohou být asymptomatické nebo u kterých již došlo k zotavení,“ uvádí Ing. Eva Herkommerová Ph.D., MBA, vedoucí Oddělení laboratorního komplementu Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Most, o. z.

„Protilátky IgM jsou tzv. protilátky akutní fáze onemocnění, jejich tvorba nastupuje bezprostředně po objevení symptomů onemocnění, u asymptomatických pacientů po 7 až 14 dnech od infekce, jejich hladiny rychle dosahují maxima a postupně klesají. Jejich pomocí lze monitorovat akutní fázi onemocnění, kdy je u člověka riziko rozvoje těžších forem a zároveň představuje riziko pro své okolí. Protilátky IgG jsou tzv. anamnestické protilátky. V séru je lze detekovat přibližně po 14 až 21 dnech od infekce. U pacientů, včetně asymptomatických, jsou známkou prodělané infekce. Vzhledem k dynamice tvorby jejich detekce většinou znamená, že pacient již není infekční pro své okolí, a naopak mu tyto protilátky poskytují určitý stupeň ochrany před další infekcí. Jejich množství v séru dosahuje maxima přibližně 4 až 6 týdnů po objevení symptomů a následně jejich hladina klesá v průběhu přibližně následujícího půl roku. Pro monitoring je vždy vhodnější použít stanovení obou typů protilátek zvlášť, protože kombinovaný test na stanovení protilátek IgM a IgG nedokáže rozlišit mezi akutní a anamnestickou odpovědí organizmu,“ dodává Ing. Eva Herkommerová, Ph.D.

Co je covid-19

COVID-19 je infekční onemocnění způsobované nově objeveným koronavirem SARS-CoV-2. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí má až 81 % infikovaných asymptomatický až mírný průběh onemocnění. U starších lidí a lidí se zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, chronická respirační onemocnění či rakovina, je vyšší pravděpodobnost rozvinutí závažného onemocnění. V této chvíli nejsou pro onemocnění COVID-19 k dispozici žádné specifické vakcíny ani léky. Zlatým standardem detekce viru je PCR stanovení, ale vzhledem k jeho obtížnější dostupnosti, složitému odběru vzorku a vysoké ceně nabývají na významu i ostatní formy testování.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru