V Ústeckém kraji jezdí více než dvě desítky nových elektromobilů. Slouží dětem i seniorům
Předání symbolického klíče od elektromobilů. Foto: Oldřich Hájek
Most

Ústecký kraj - V rámci Smlouvy o vzájemné spolupráci mezi ČEZ a Ústeckým krajem se na sklonku loňského roku naplnil projekt elektromobility, a to pro domovy sociálních služeb a dětské domovy Ústeckého kraje. Celkem 24 elektromobilů a 22 dobíjecích stanic darovaných Skupinou ČEZ poslouží zejména k městské přepravě klientů i dětí do zdravotnických zařízení, k zajištění zásobování i převozu klientů i dětí na různé akce a soutěže.

„Skupina ČEZ neustále rozšiřuje spektrum aktivit a služeb v oblasti elektromobility. Poptávka firem i domácností po chytrých řešeních stále roste a my jim vycházíme vstříc komplexní nabídkou šitou na míru jejich potřebám. V rychlém tempu pokračujeme také ve výstavbě nových stanic, zejména rychlodobíjecích, kterých už v naší síti provozujeme více než dvě stě sedmdesát. Těší mě, že tato čistá forma dopravy nachází symbolicky své užití právě v tomto kraji, kde byla a je vysoká poptávka po řešeních vstřícných k životnímu prostředí. Elektromobilita má totiž potenciál právě v městských aglomeracích nebo zalidněných regionech s hustou sítí komunikací, kde je prostor pro elektrický pohon jak v individuální, tak i ve veřejné dopravě,“ uvedl generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

65 elektromobilů s logy ČEZ a Ústeckého kraje

Po území Ústeckého kraje začalo jezdit dalších 24 nových automobilů na elektrický pohon a rozvoj elektromobility v tomto regionu roste skokovým tempem. V předchozích dvou letech Skupina ČEZ postupně předala 19 elektromobilů sociálním ústavům a 22 vozů především pro dětské domovy. Celkem tedy Ústecký kraj provozuje již 65 elektromobilů, které slouží těm nejpotřebnějším – sociálním ústavům i dětským domovům.

„Velmi si spolupráce se skupinou ČEZ nejen v této oblasti vážím. Elektromobily využívají pro služební cesty zaměstnanci krajského úřadu již několik let. Dlouhodobě podporuje kraj i vznik nových dobíjecích stanic. Již dva roky mohou výhody elektromobilů využít pro svou náročnou práci i pracovníci v sociálních službách a ve školských zařízeních. Všechna auta byla vybrána tak, aby maximálně vyhovovala jejich potřebám,“ popsal význam spolupráce se skupinou ČEZ hejtman Jan Schiller.

1801elektromobilycelkem

Vozy připravené k předání v areálu zóny Triangle. Foto: ČEZ

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje doporučil 16 sociálních ústavů a Odbor školství, mládeže a tělovýchovy doporučil 6 dětských domovů a 2 speciální základní školy, kterým energetická společnost ČEZ darovala cekem 24 elektromobilů a 22 dobíjecích stanic. Pracovníkům v dětských domovech i v sociálních službách poslouží především k přepravě dětí a klientů do lékařských zařízení po městě, rozvozu stravy, zásobování a zajištění další nezbytné agendy.

Jednotlivým organizacím ČEZ na základě jejich požadavků daroval vozy značek Volkswagen ID.3 a Nissan eNV 200 v celkové hodnotě 25 milionů korun. Součástí předávky uživatelům byla i ukázka užívání vozidla a jeho dobíjení.

ČEZ má v kraji 26 veřejných dobíjecích stanic

Na území Ústeckého kraje provozuje Skupina ČEZ aktuálně 26 veřejných dobíjecích stanic, z toho 18 rychlodobíjecích schopných doplnit většinu kapacity baterie elektromobilu během desítek minut. Veřejné dobíjecí stanice ČEZ jsou k dispozici např. v lokalitách Ústí nad Labem, Děčín, Chomutov, Most, Teplice, Litoměřice, Trmice, Prunéřov, Ledvice, v Siřejovicích a Roudnici nad Labem u dálnice D8 nebo v Hrušovanech. Většina jich je zároveň pohodlně dostupných z přilehlých významných silničních tahů.

Projekt Elektromobilita ČEZ spolupracuje s cca 50 partnery z řad automobilek, obchodních center, komerčních subjektů či radnic po celé České republice. V kategorii územních celků jde vedle Ústeckého kraje například také o Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj, z řad institucí a ministerstev jsou to zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo dopravy.

Po loňských rekordních 3306 nových registracích elektromobilů překročil aktuální počet čistě elektrických vozů v České republice hranici 5 tisíc vozů. Třicítka aut na elektrický pohon tvoří vozový park projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů.

Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů. Odhady vývoje trhu předpokládají v průběhu několika let v ČR roční prodeje několika tisíc vozidel s elektrickým pohonem

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru