Vláda chce nouzový stav další měsíc! A otevřou se papírnictví, dětské oblečení a obuv
Tisková konference k aktuální situaci. Foto: Úřad Vlády ČR
Most

ČR - Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 21. února. Znění žádosti schválil kabinet Andreje Babiše na jednání v pondělí 18. ledna 2021.

Další prodloužení nouzového stavu si podle Vlády ČR vyžaduje současná epidemická situace v České republice. Počty nově nakažených osob virem SARS-CoV-2 sice v posledních dnech mírně klesají, nicméně jsou a s nimi i zatížení českého zdravotnického systému stále vysoké. Aby mohl příznivý trend pokračovat, je podle vlády nutné zachovat i nadále účinnost v současnosti nařízených krizových opatření, což je možné pouze v režimu nouzového stavu.

Vláda zároveň souhlasila s drobnou úpravou dosud platných pravidel, která začnou platit od 19. ledna. Nejdůležitější změnou je otevření maloobchodních prodejen papírnictví, dětského oblečení a dětské obuvi. Umožní také profesní vzdělávání a získávání zvláštní odborné způsobilosti u vybraných profesí. Schválila také opatření, které umožní nahradit dočasně vstupní lékařskou prohlídku a prokázání vlastnictví zdravotního průkazu při vstupu do zaměstnání čestným prohlášením.

Schválila také záměr na vybudování Velkokapacitního očkovacího centra v Praze, které umožní vysokokapacitní vakcinaci obyvatel. Centrum vznikne pod patronací Ústřední vojenské nemocnice. Vláda proto zároveň vydala nové nařízení, které umožní povolat až 500 vojáků v činné službě na zajištění jeho chodu. Současně kabinet rozhodl o navýšení státních rezerv zdravotnického materiálu, který je na očkování potřeba – injekčních stříkaček a jehel. Kromě 12 milionů stříkaček, 12 milionů jehel a 1,8 milionu stříkaček s pevnou jehlou, kterou nasmlouvalo Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím mechanismu společného nákupu EU, nakoupí Správa státních hmotných rezerv dalších 5 milionů stříkaček a stejný počet jehel, aby bylo vykompenzováno rozhodnutí naočkovat z jednoho balení šest místo původních pěti dávek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru