Cestovní ruch má za sebou opravdu smutný rok. Hostů ubytovacích zařízení o polovinu ubylo
Ilustrační foto
Most

ČR - Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních klesl v roce 2020 meziročně o 51 %, počet přenocování téměř o polovinu. Nejvýrazněji ubylo hostů z ciziny, největší pokles návštěvnosti zaznamenala Praha. Celosvětově se v loňském roce počet mezinárodních příjezdů snížil o 74 %.

V tuzemských ubytovacích zařízeních klesl v roce 2020 počet hostů o 51 % na 10,8 milionů osob, počet přenocování klesl o 45 % na 31,2 milionu nocí. „Aktuální výsledky jen potvrzují, jak náročný rok za sebou celé odvětví cestovního ruchu má. Počet hostů se meziročně snížil o více než polovinu a návštěvnost ubytovacích zařízení se po několikaletém nepřetržitém růstu propadla na úroveň 90. let,“ hodnotí uplynulý rok Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Počet domácích hostů klesl za rok 2020 o 28 % na 8 milionů osob. Ještě většímu propadu zabránily letní měsíce. „Prázdninové uvolnění restrikcí vedlo k obrovskému zájmu o dovolenou v Česku. Ubytování domácích hostů vzrostlo v červenci a srpnu meziročně o více než dvacet procent. Dorovnat výpadek, který vznikl kvůli 128 dnům, kdy bylo v loňském roce omezeno poskytování ubytovacích služeb, ovšem léto nemohlo,“ uvádí k letní sezóně Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Zahraniční návštěvnost se oproti roku 2019 snížila na čtvrtinu, tedy na 2,8 milionu hostů. Celkově loni chybělo v tuzemských ubytovacích zařízeních přes 8 milionů cizinců, počet přenocování se meziročně snížil o téměř 20 milionů nocí. Mezi zahraničními turisty i v uplynulém roce vedli občané Německa, meziročně jich Českou republiku ovšem navštívilo o 61 % méně.

Poklesy návštěvnosti se dotkly bez výjimky všech krajů České republiky. Největší propad zaznamenala Praha, která ve srovnání s rokem 2019 přišla o téměř šest milionů hostů, a počet jejich přenocování klesl o 13,6 milionu. Meziroční poklesy zahraničních návštěv byly ve všech krajích více než 50%. U domácích hostů se především díky letní sezóně propadla návštěvnost v Libereckém kraji „jen“ o 19 %, v Jihočeském o 17 % a v Karlovarském o 9 %.

Podle Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) klesl v loňském roce mezinárodní počet příjezdů o 74 %. Zavírání hranic, zdravotní restrikce a četná bezpečnostní opatření postihla všechny kontinenty. Po světě cestovalo o miliardu lidí méně, zhruba polovina tohoto úbytku připadla na Evropu. „Propad mezinárodních příjmů z cestovního ruchu může dosáhnout až 1,3 bilionu dolarů, což je jedenáctkrát více než v době ekonomické recese v letech 2008 a 2009. Ztráta může vést ke snížení celosvětového HDP až o 2 %,“ říká Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru