Zima dostane pořádnej flákanec, rtuť teploměru atakuje patnáctku!
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Posledních deset dnů zbývá do konce meteorologické zimy 2020/2021. Navzdory mrazivému sevření, kdy před několika dny na Litoměřicku naměřili -22 °C, za okny rapidně ubylo sněhu. Oteplilo se. Výrazně. Ve středu i ve čtvrtek denní maxima dosáhla až deseti stupňů Celsia. Tím však celá věc nekončí. Brzy totiž dorazí vzduch až ze Saharské pouště, tentokrát však sám. Takže už žádný špinavý sníh neboli sníh s pískem ze Sahary. Naopak, čeká nás teplotně výrazně nadprůměrné období, v němž střední Evropa naměří až dvacet stupňů Celsia.

Letošní 18. únor byl ve smyslu celé republiky nejteplejší ve středočeských Dobřichovicích, které leží asi 45 km jihovýchodně od hranice Ústeckého kraje. Zaznamenali tam 13 °C, ale hodnota 14,6 °C z roku 2019 překonána nebyla. V severozápadních a severních Čechách bylo největší teplo v Děčíně a Mostě, obě města se dočkala 11 °C. V případě Děčína byl málem pokořen rekord z předloňska, a to 11,5 °C. Druhá polovina února 2019 byla vůbec abnormální, hlavně 27. únor. Do Mostu přinesl až 18,6 °C, do Žatce 18,2 °C, do Kadaně 18,0 °C. A podobným teplotám budou středoevropské země čelit v nadcházejících dnech. Kolik rekordů padne? Uvidíme.

Hleďme do budoucnosti:

Pátek 19. února: Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 10 °C, ranní minima kolem 2 až 0 °C. Do pozdního rána až dopoledních hodin velká oblačnost, poté modrá obloha a sluneční paprsky, které vystřídají hvězdy. Ačkoli je pravda, že jejich třpyt asi trochu ztlumí oblačnost vysokého patra.

Sobota 20. února: Do východu slunce pravděpodobně většinu Ústeckého kraje pohltí mlhy a v první řadě nízká oblačnost. Ale po poledni po ní nebude ani stopy. Jenomže... Třeba na Benešovsku, kde to na invazi mlh/nízkých mraků nevypadá, teploměry ukážou až 13 °C. I v našich končinách by bylo takové „vedro“, kdyby sluníčko svítilo od samého začátku. Takhle to vypadá na nejvyšší odpolední teploty „jen“ okolo 6 až 8 °C.



Neděle 21. února: Vedle v Dojčlandu se mohou těšit na teplotní maxima okolo 14 až 16 °C. Prostě jaro. K tomu navíc vymetená obloha. V Česku katastrofa. Prakticky celé Čechy a celou Moravu ovládnou mraky žijící v nízkém patře, jinými slovy se ozve paní inverze. A tak Němci budou přepisovat historické tabulky, kdežto Češi budou rádi za nejvyšší odpolední teploty nanejvýše okolo desítky, lidé v severozápadních a severních Čechách nanejvýše okolo sedmičky, osmičky.

Pondělí 22. února: V duchu zataženého nebe nízkou (inverzní) oblačností se s velkou pravděpodobností ponese také první den posledního únorového týdne. Teplůtky nicméně trošku popolezou, v maximu naměříme okolo 7 až 9 °C.

Ale zato úterý 23. února, no, jak by řekli Němci či Rakušané – unglaublich! Na obloze ani jeden mrak a v odpoledních hodinách napříč celými severozápadními Čechami na teploměrech okolo 13 až 15 °C! A středa 24. února zdá se bude ještě žhavější, díky nejvyšším odpoledním teplotám až okolo 16, ojediněle 17 °C. To však spíše dále v českém vnitrozemí, tady pod Krušnými horami a Českým středohořím nejspíše do 14 až 15 °C. I tak velmi slušné, ne? Rovněž ve čtvrtek 25. února a v pátek 26. února bychom se měli dočkat teplot nad desítkou, nemluvě o náloži vitaminu D.

S příchodem posledního zimního víkendu se asi karta začne obracet, ale nekažme si radost z několikadenního jara!

Spoiler na konec: (Třeskuté) mrazy ještě neřekly sbohem...

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru