Pojištění odpovědnosti: Kdy se vyplatí „pojistka na blbost“?
Foto: picjumbo.com, Pexels
Most

Pojištění odpovědnosti, kterému se lidově říká „pojistka na blbost“, vás může ochránit před vysokými výdaji. Život s sebou přináší i nepředvídatelné situace, kdy někomu omylem způsobíme zdravotní nebo materiální újmu.

Pojištění odpovědnosti se vyplatí každému

Pojištění odpovědnosti často zahrnuje celou rodinu – pojistkou tak pokryjete i škody způsobené dětmi nebo zvířecími miláčky. Pojištění se vztahuje i na zapůjčené věci nebo na způsobení újmy na zdraví třetí osobě.

A kdy se takové pojištění hodí?

Pojištění odpovědnosti vám přijde vhod:

  • když praskne přívod vody u pračky a vytopíte souseda,
  • když si půjčíte lyže a zlomíte je při pádu na svahu,
  • když váš pes pokouše kolemjdoucího,
  • když vaše dítě rozbije okno ve škole,
  • když omylem shodíte a rozbijete zboží v obchodě,
  • když způsobíte nehodu při jízdě na kole,
  • když máte půjčené šaty na ples z půjčovny a propálíte je cigaretou,
  • když vám spadne kamarádův telefon a praskne displej apod.

Pojistka se vyplatí i pro případ závažnějších situacích. Pojedete-li na kole a srazíte chodce, můžete mu způsobit závažná zranění. Náklady na ošetření v nemocnici, léčbu a náhradu platu se pak mohou vyšplhat až k několika milionům korun. Bez pojistky budete muset vše zaplatit ze svého, s pojišťovnou v zádech se ale z případných finančních následků nešťastné události stresovat nemusíte.

Jak vybrat nejlepší pojištění odpovědnosti?

Pojištění odpovědnosti vyjde jen na pár set korun ročně, dokáže vám ale ušetřit i miliony. Vysoké limity plnění poskytují náhradu až do výše 50 milionů korun, můžete si však vybrat i nižší hranici. Budete pak platit o pár korun nižší pojistné, ale počítejte s tím, že při velké škodě budete muset část nákladů uhradit sami.

Dalším důležitým faktorem při výběru správné pojistky odpovědnosti je územní platnost. Některá bude platit jen v ČR, jiná po celé Evropě. Nemusíte si pak dělat starosti, když se vám „povede“ něco rozbít na dovolené nebo při výletě za hranice. Nakonec se orientujte také podle rozsahu služeb – pojišťovny kryjí různě široký seznam situací podle typu produktu a instituce. Vždy si proto důkladně přečtěte pojistné podmínky.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru