VIDEO: Podívejte se do mostecké základní školy, kde neuslyšíte zvonění
Základní škola J. A. Komenského v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Blíží se zápisy do základních škol a vy přemýšlíte, která bude pro vašeho budoucího prvňáčka ta nejvhodnější? Představíme vám jednu mosteckou školu, kde se zaměřují na podporu zdraví a kde třeba vůbec nezvoní.

Vítejte na 15. základní škole v ulici Jana Amose Komenského v Mostě. Jde o školu na sídlišti Výsluní, kde se vzdělává v současné době kolem pěti stovek žáků. Na nové se budou těšit opět od září, a to hned v několika třídách.

„Pro nový školní rok předpokládáme otevřít tři první třídy s optimálním počtem dvacet žáků ve třídě. Kromě prvních tříd jako každý rok otevíráme také přípravnou třídu, kterou tady máme zavedenou už několik let,“ říká ředitelka školy Lenka Firmanová.

Škola má statut zdravé školy. A hlavně zde kladou důraz na podporu zdraví, a to především v podobě navýšení dotace hodin tělesné výchovy, hlavně na prvním stupni. „Děti u nás mají možnost i v podobě takzvaných turistik zdraví podporovat. Chodí na procházky po našem širším okolí Mostu a také vyjíždějí, nejvíce do Krušných hor na různé výlety,“ dodává ředitelka.

Ve škole se snaží, aby tam děti chodily rády, aby tam zažily úspěch. Aby prostředí bylo pro žáky pohodové a klidné. „Jedním z těchto motivačních prvků je, že se u nás vůbec nezvoní. Málokdo si to dokáže představit. Ale pokud sem vejdete, tak ten zvonek děsivý, to drnčení, vůbec neuslyšíte,“ přibližuje místní zajímavost Lenka Firmanová.

Videoreportáž

https://www.youtube.com/watch?v=qCIOgJYRuNU

Na 15. základní škole jsou pyšní i na svoji družinu, školní klub a kroužky. Družina má pět oddělení a pracuje systémem uvolněného režimu. Pro svoji činnost využívá nejen svých učeben, ale i prostorné chodby, tělocvičny, hudebnu, školní kuchyňky, počítačovou učebnu, ale třeba i keramickou dílnu či knihovnu. Družina funguje pro děti do páté třídy. Starší školáci se mohou poté přihlásit do školního klubu. Žáci jej mohou využívat nepravidelně, dle svého zájmu a potřeby. Přicházejí i odcházejí podle svého uvážení.

Škola je po nákladné rekonstrukci

Škola prošla v minulých měsících zásadní rekonstrukcí. Má novou fasádu, okna, o čerstvý vzduch ve třídách se stará moderní rekuperace. Ta odvádí vydýchaný vzduch, nadbytečnou vlhkost a současně přivádí čerstvý čistý vzduch.

„Jsem strašně ráda, že máme další školu takto krásně zrekonstruovanou. V loňském roce do ní přišlo téměř 46 milionů korun,“ řekla náměstkyně primátora města Mostu Markéta Stará. Kolaudace se uskutečnila na začátku února.

Zaujala vás tato škola? Zápisy do nového školního roku budou probíhat 8. a 9. dubna, a to pravděpodobně v on-line podobě. „Rodiče, kteří nebudou moci přihlášku vyplnit elektronicky, tak za dodržení můžou přijít sem do vestibulu školy a zápis učinit i tady v osobní přítomnosti,“ vysvětluje ředitelka školy. Podle nyní platných opatření ale nejspíš nebude možné přijít k zápisu s dětmi.

Aktuální informace sledujte na stránkách školy www.mostzs15.cz.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru