FOTO: Muž upravil starého forda, aby v nádržích z náklaďáku mohl převážet nelegální naftu
Foto: Celní správa
Most

​Mostecko - V uplynulých dnech odhalili ústečtí celníci v příhraničí dvě nelegální přepravy minerálních olejů. K jednomu případu došlo v Dubí, další odhalili v Mostě.

Nejprve si při silniční kontrole v obci Dubí hlídka celníků vytipovala a zastavila ke kontrole vozidlo Ford Galaxy, které řídil dvaatřicetiletý muž z Litvínova. "Kontrolou vozidla bylo zjištěno, že se v nákladovém prostoru vozidla nacházejí pod dekou ukryté dvě kovové nádrže z nákladního vozidla, každá o objemu 400 litrů. Nádrže byly plné kapaliny načervenalé barvy se zápachem motorové nafty," uvádí Jiří Nejedlý, tiskový mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj.

Řidič vozidla hlídce uvedl, že převáží 800 litrů topného oleje, který nakoupil v sousedním Německu k soukromým účelům, tedy na topení. Muž ale k tomuto vybranému výrobku nepředložil žádný doklad o koupi, natož doklad prokazující jeho řádné zdanění. Celníci odebrali orientační kontrolní vzorek také z nádrže vozidla. Test na přítomnost značkovače byl pozitivní. „Červená nafta“ určená výhradně pro výrobu tepla, byla prokazatelně použita pro pohon motorového vozidla, což je v rozporu s právními předpisy. Muže čeká správní řízení a v případě prokázání viny i finanční postih.

2402celnici2

Foto: Celní správa

O pár dnů později hlídka celníků ve spolupráci s policisty zastavila v obci Most-Čepirohy ke kontrole bílé vozidlo značky Renault Scenic s přípojným vozíkem. Při kontrole bylo zjištěno, že se pod plachtou vozíku nachází plastová IBC nádrž o objemu jeden tisíc litrů, a v ní nízkovizkózní kapalina nažloutlé barvy se zápachem motorové nafty. "Dvaašedesátiletý řidič nejprve tvrdil, že motorová nafta patří zaměstnavateli a on ji převáží coby pohonnou hmotu do traktoru, stojícího v Chomutově. Po chvíli ale účel změnil na topení. Celníci odebrali z nádoby vzorky. Jelikož muž kontrolorům nepředložil k převážené kapalině žádný nabývací ani daňový doklad, celníci bezmála pět set litrů minerálních olejů zajistili a uskladnili ve skladu," sdělil Jiří Nejedlý.

Zajištěné minerální oleje propadnou ve prospěch státu a řidiči budou muset uniklou spotřební daň doplatit

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru