Jacqueline ukončí slunné a rekordně teplé dny, citelně se ochladí
První letošní kytičky už jsou vidět i v Krušných horách. Foto: e-deniky.cz
Most

Mostecko - Po přečtení titulku si možná budete klepat na čelo, možná vám přijdou na mysl v dnešní době velmi oblíbené výrazy jako například dezinformace či fejk ňůvs, psáno fake news. Upřímně, není se čemu divit. Pročpak?

Začněme citací předpovědi počasí z minulého pátku, tedy z 19. února: „Zima dostane pořádnej flákanec, rtuť teploměru atakuje patnáctku!“ hlásal její titulek. Pokud žijete dejme tomu v Litoměřících a okolí anebo v Žatci a okolí, tak tato slova naprosto pochopitelně shledáte jako naprosto lživá, nepravdivá, ne-li přímo absurdní. Úterý 23. února do Žatce přineslo celodenní mlhu a teplotní maximum pouze 3,0 °C, díky čemuž byl Žatec třetím nejchladnějším místem v celé České republice, alespoň z pohledu stanic ČHMÚ. Druhé skončily Doksany s maximem 2,8 °C a první Holešov s maximem 2,7 °C. S nonstop mlhou se Žatec potýkal také ve středu 24. února, přičemž se dočkal teplotního maxima 3,4 °C, díky čemuž byl druhým nejchladnějším místem v republice.

Přehled třech nejnižších maximálních teplot (na stanicích ČHMÚ):

  • 23. února: 3,0 °C – Žatec | 2,8 °C – Doksany | 2,7 °C – Holešov
  • 24. února: 4,0 °C – Kralupy nad Vltavou | 3,4 °C – Žatec | 2,0 °C – Doksany

Z faktů výše můžeme vidět, že žádný flákanec pro zimu, naopak, Ústecký kraj byl v podstatě nejchladnějším krajem. A tak by se mohlo zdát, že dotyčný toho v hlavě moc nemá, když avizoval flákanec pro zimu čili příchod jarního počasí.

Popravdě zima pořádnej flákanec dostala, mráz a sníh vystřídala modrá obloha, slunce a padaly teplotní rekordy. Třeba v Litoměřicích v průběhu středečního dne zaznamenali nanejvýše 2,4 °C, zatímco na vrcholu Milešovky teploměr ukázal až 15,0 °C. Nechybělo mnoho a Milešovka prožila nejteplejší 24. únor od roku 1905. Rekord z roku 2008 však odolal, a to 15,9 °C. Další věcí je to, že i když titulek páteční předpovědi sliboval atak patnáctky, sama předpověď narážela na mlhy, kvůli kterým budou teplotní maxima nižší než jinde v republice (v jižních Čechách bylo až 20,0 °C).

Jaké poselství z toho všeho plyne? Nečtěme/nepamatujme si pouze obsah titulků! Nicméně je pravda, že české ptactvo kdovíjak vysokou inteligencí neoplývá.

Závěrem již věnujme pozornost aktuálnímu titulku

Pátek 26. února: Poslední únorový pracovní den začne stejně jako dny předchozí – místy mlhy/nízká oblačnost, jinde vymetená obloha. Pak však od severozápadu dorazí studená fronta, co se srážek týče o ničem, a za ní k nám pronikne chladnější vzduch, konkrétně po přední straně tlakové výše Jacqueline. Večer, po přechodu studené fronty, přechodně ubude oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 11 °C.

Sobota 27. února: Během noci a rána prakticky celý severozápad a sever Čech od severu pohltí oblaka nízkého patra, a tak se můžeme těšit na 0 hodin slunečního svitu. Nulové budou i srážkové úhrny. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ráno v minimu kolem 3 až 0 °C.

Neděle 28. února: Meteorologická zima, která trvá od 1. prosince do 28., občas 29. února, se s námi rozloučí v dobré náladě. Neděle totiž přinese modrou oblohu a sluníčko, k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 9 °C.

Pondělí 1. března: První den meteorologického jara podle všeho napodobí neděli. To znamená opět modrá obloha a sluníčko, nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 10 °C. Ráno v minimu kolem 3 až 0 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru