Jak se za poslední roky změnilo ovzduší v Česku? Emise poklesly, ubylo také smogu
Ilustrační foto
Most

ČR - České ovzduší se v roce 2019 vyčistilo, emise poklesly u všech základních znečišťujících látek. Nejvýznamněji se snížily emise oxidu siřičitého, meziročně o 17,2 %, zatímco emise oxidů dusíku zaznamenaly pokles o 4,8 %.

Vyplývá to z nejnovější Zprávy o životním prostředí České republiky, kterou nedávno vydalo Ministerstvo životního prostředí. Ke zlepšení situace přispěly nejen dobré rozptylové podmínky, ale také ekologizace uhelných elektráren a tepláren. Podle Zprávy sice i nadále dochází k překračování imisních limitů pro jemné prachové částice, ovšem zmenšuje se celková velikost exponovaného území i podíl dotčených obyvatel. V roce 2019 nebyl překročen limit pro arsen, kadmium, olovo, nikl, oxid siřičitý, oxid uhelnatý a benzen.

„Příjemně nás překvapilo zejména významné snížení emisí oxidu siřičitého, jehož největším zdrojem je jednoznačně spalování fosilních paliv. Vzhledem k tomu, že rok 2019 byl poslední ‚necovidový‘ a že výroba elektřiny dosáhla téměř stejné úrovně jako v předcházejících letech, domníváme se, že se v ovzduší projevila aktuálně probíhající vlna ekologizace uhelných zdrojů. Jde nicméně i o dlouhodobý trend, emise této znečišťující látky poklesly mezi lety 2005-2019 o 61,7 %,“ říká Martina Černá, vedoucí Ekologického centra Most, které se dlouhodobě věnuje hodnocení kvality životního prostředí v severních Čechách.

Zatímco v roce 2017 vyhlásil Český hydrometeorologický ústav 39 smogových situací, v roce 2018 už jenom 10 a v roce 2019 pouze 5. Ve všech případech byla příčinou zvýšená koncentrace jemných prachových částic, které jsou dlouhodobě problémem nejen v ČR, ale i ostatních evropských státech. Dominantními zdroji těchto znečišťujících látek jsou kotle a krby v domácnostech, které vypustily do ovzduší 73,9 % jemných prachových částic s velikostí do 2,5 mikrometru. Druhým nejvýznamnějším zdrojem byla doprava, a to především kvůli víření prachu a otěrům pneumatik či brzd.

Zpráva dále konstatuje, že velmi závažným problémem kvality ovzduší v Česku zůstává benzo(a)pyren. Tato látka vzniká při nekvalitním spalování a jejím suverénně nejvýznamnějším zdrojem je opět vytápění domácností.

Podle údajů evropského systému emisního obchodování (EU-ETS) Česko úspěšně pokračuje i v postupném snižování emisí skleníkových plynů. V roce 2019 poklesly emise meziročně o 6,6 %, v období 2005-2019 celkem o 24,2 %. Cíl stanovený Státní politikou životního prostředí (snížení emisí o 21 % do roku 2020), který vychází z politiky Evropské unie, se tak již podařilo splnit. Přesto zůstává Česko v rámci Evropy zemí se čtvrtými nejvyššími emisemi na počet obyvatel. Vysoké hodnoty souvisejí se strukturou tvorby HDP s vysokým podílem průmyslu, proexportním charakterem ekonomiky a nadále vysokým podílem tuhých fosilních paliv v energetickém mixu pro výrobu elektřiny a tepla.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru