Covid míchá kariérními plány lidí, třetina jich hledá uplatnění v jiné profesi
Foto zdroj: Profesia.cz
Most

ČR - Po roce s covidem vidíme, že nám převrátil životy v míře, kterou jsme si nedokázali vůbec představit. Mnohé situace donutila přehodnotit kariérní možnosti nebo změnit práci. Třetina lidí nyní podle ankety Profesia hledá uplatnění v jiné profesi.

Poslední rok přiměl mnoho lidí změnit pracovní cíle. Podnikání v řadě oborů bylo v důsledku pandemických opatření ochromené nebo zcela přerušené. „Zaměstnanci i podnikatelé tak hledají uplatnění jinde, protože je pro ně dlouhodobě neudržitelná nejistota výdělku závislá na tom, jakou část roku budou v platnosti karanténní opatření. Či zda bude nebo nebude možné cestovat a sportovat,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Číšníci mají červenou, řemeslníci a pečovatelé zelenou

Málokdo teď asi uvažuje o tom, že si založí své vlastní bistro nebo otevře restauraci. Nelze se tedy divit, že u mnohých studentů ochladl zájem o studium oborů spojených s cestovním ruchem, hotelnictvím nebo zábavním průmyslem. „Řada drobných živnostníků také ukončuje živnost, protože pro ně přestalo být reálné udržet restauraci, penzion, kadeřnickou provozovnu nebo malý obchod. Problémy mají i ti, kteří se zaměřili na služby spojené se sportováním a dalšími volnočasovými aktivitami nebo uměním,“ dodává Michal Novák.

Naopak velký zájem je o zaměstnance, kteří se orientují v nových technologiích, umějí programovat, vytěžit informace z velkých dat nebo mají zkušenosti s elektronickým obchodem. To je také jeden ze směrů pro rekvalifikaci. Není ale jediný – kromě kvalifikace v IT lidé nejčastěji dělají zkoušky opravňující je stát se řidiči v dopravě osob nebo nákladní přepravě, doplňují si odborné řemeslnické zkoušky, kvalifikaci potřebnou pro práci ve zdravotnictví či v pečovatelských a sociálních službách.

„IT je jednou z oblastí, kde zájem o nové pracovníky roste. Zaznamenáváme zvýšený zájem o odborné kurzy i konference ze strany těch, kteří hledají v IT oblasti nové kariérní možnosti. Velká část z nich se zaměřuje na získávání programátorských znalostí a dovedností, nejčastěji na Javu a C#,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy GOPAS.

„Na trh práce se dostali zkušení pracovníci. Například v textilním průmyslu, který se v posledních letech potýkal s nedostatkem kvalifikovaných sil, zejména švadlen. Generace zkušených šiček a švadlen vyučená ještě za minulého režimu již z většiny odešla do důchodu a nových absolventek mnoho nepřibývalo. S útlumem automobilové výroby došlo k tomu, že se na trhu práce objevili pracovníci, kteří například vyráběli sedačky či čalounění. Ti bez dlouhého zaškolování mohli začít pracovat v podobném oboru,“ říká Adam Rožánek, zástupce značky spodního prádla Styx.

Třetina lidí hledá uplatnění v jiné profesi

Jaké byly výsledky ankety, ve které jsme položili otázku, zda koronavirus donutil respondenty přehodnotit kariérní možnosti nebo změnit práci? Vzhledem k tomu, že jsme se ptali na pracovním portálu, největší část z 971 respondentů odpověděla, že jsou momentálně bez práce a hledají uplatnění v jiném oboru nebo profesi (30 %). To, že kvůli covidu změnili práci, ale po zlepšení situace se chystají vrátit zpátky, uvedlo 12 % lidí, 19 % respondentů naopak zatím zůstává v původním zaměstnání, ale o změně profese uvažuje. Definitivní přesun do jiného oboru deklarovalo 13 % respondentů a zbývajících 26 % se situace nijak nedotkla.

Někteří zaměstnavatelé zaznamenali také to, že se jim začali aktivně hlásit lidé na místa, která dříve obsazovali zahraniční pracovníci. „Současná situace výrazně obměnila strukturu zájemců o pracovní pozice v SSI Group. Nejvíce volných pozic máme v oblasti ostrahy, kde se nám nyní hlásí 2-3x více zájemců, než před covidem. Podobně to je také v oblasti úklidových služeb, kam se dříve hlásilo minimum uchazečů s českou národností – dnes jich je ale polovina ze všech zájemců,“ uvádí konkrétní údaje Radek Škrabal z SSI Group.

Anketa

1004covid

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru