Ministerstvo zdravotnictví zmírnilo podmínky pro podání léků proti koronaviru. Budou dostupné pro více diagnóz
Foto zdroj: Krajská zdravotní, a. s.
Most

Ústecký kraj - Ministerstvo zdravotnictví zmírnilo podmínky pro podání monoklonálních protilátek pacientům nakaženým koronavirem.

Nově už pacienti nemusí být méně než tři dny po pozitivním testu na COVID-19. Léky, které mohou aplikovat zdravotníci ve všech šesti nemocnicích Krajské zdravotní, a.s., (KZ) také budou dostupné pro víc diagnóz, například pro lidi s cukrovkou, kteří jsou obézní nebo mají vysoký tlak.

Látka bamlanivimab od firmy Eli Lilly a kombinace látek casirivimab a imdevimab od Regeneronu zabraňují množení viru v buňkách, čímž předcházejí rozvinutí vážného stavu nemoci, který by si vyžádal hospitalizaci. Zdravotníci KZ infuzi s monoklonálními protilátkami poprvé v Ústeckém kraji aplikovali začátkem března. „Podané protilátky se naváží na povrchové struktury koronaviru a blokují jeho množení a vstup do buněk pacienta. Tím se zásadně sníží riziko rozvoje těžkého zápalu plic, který by u této nemocné mohl mít závažné následky,“ vysvětlil primář Infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

U léku bamlavinimab, který je do ČR dodáván od konce února, bylo dosud povoleno ho podávat lidem po transplantaci, při léčbě rakoviny, lidem na dialýze kvůli omezené funkci ledvin, s chronickou obstrukční plicní nemocí ve třetím a čtvrtém stadiu, kteří ale nepotřebují domácí podávání kyslíku, s astmatem léčeným biologickou léčbou, s plicní hypertenzí, s trombofilním stavem, vaskulitidou s léčbou omezující imunitu nebo kortikosteroidy a obézním s BMI nad 40.

U léků od Regeneronu byli navíc uvedeni pacienti cukrovkou prvního typu nebo autoimunitními neurologickými a neurosvalovými onemocněními. Nově jsou v seznamu u obou léků také lidé s cukrovkou prvního typu nebo druhého typu v kombinaci s obezitou s BMI nad 35 nebo vysokým krevním tlakem. Nově mohou infuzi s monoklonálními protilátkami dostat také lidé s autoimunitními nemocemi, jako je například roztroušená skleróza, nebo neurosvalovými nemocemi.

Dočasné povolení obou experimentálních léčiv ministerstvem platí do konce letošního roku. Podání těchto látek musí indikovat praktický nebo odborný lékař. „Pacient, který spadá do některé z uvedených skupin a má zjištěný COVID-19, kontaktuje svého praktického lékaře a ten mu domluví v nejbližší nemocnici infuzi, která by měla zabránit tomu, že se stav zhorší a pacient bude potřebovat hospitalizaci,“ zdůraznil náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a.s., MUDr. Jiří Laštůvka.

Jednou z pacientek, které podstoupily léčbu monoklonálními protilátkami v infuzním centru Infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, byla třiašedesátiletá paní Zdena: „Chodím na chemoterapii a nákaza koronavirem mě opravdu vylekala. Jsem moc ráda, že jsem mohla nové léky dostat a vyhnout se tak komplikacím covidu.“

Seznam Infuzních míst pro podání monoklonálních protilátek Krajské zdravotní, a.s.

Nemocnice Teplice, o.z.:

  • Umístění: Duchcovská 53, 415 29, Teplice, Budova I, Neurologické oddělení - MS centrum Teplice
  • Kontakt: MUDr. Vachová Marta, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,
    tel: +420 417 519 625

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.:

  • Umístění: Sociální péče 3316/12a, 401 13, Ústí nad Labem, budova I, Infekční oddělení – příjem
  • Kontakt: po domluvě na tel. +420 477 112 625

Nemocnice Děčín, o.z.:

1. Umístění: U Nemocnice 1, 405 99, Děčín II, budova I, Interní oddělení - ambulantní příjem

  • Kontakt: MUDr. Jan Tureček, tel. +420 774 535 817

2. Umístění: U Nemocnice 1, 405 99, Děčín II, budova D, Anesteziologicko-resuscitační
oddělení - ambulance

  • Kontakt: plánované infuze, MUDr. Michal Hanauer, MBA, tel. +420 605 226 265

Nemocnice Most, o.z.:

  • Umístění: J. E. Purkyně 270, 434 64, Most, budova polikliniky - centrální příjem
  • Kontakt: MUDr. Zuzana Neužilová, MUDr. Aleš Tenk, Ing. Jaroslava Skoková. DiS,
    tel. +420 47 617 3446, mobil: +420 725 201 561, tel. číslo na recepci: +420 47 617 2648.

Nemocnice Chomutov, o.z.:

  • Umístění: Kochova 1185, 430 12, Chomutov, budova D, Interní oddělení - interní příjmová ambulance
  • Kontakt: tel: +420 474 447 474

Nemocnice Litoměřice, o.z.:

  • Umístění: Žitenická 2084, 412 01 Litoměřice, budova F, Interní oddělení – C0
  • Kontakt: po domluvě na tel. +420 416 723 261
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru