Vášnivý rybář a slavný hokejista pomohl mosteckým školákům vypustit do řeky Bíliny 170 kilo nových ryb
Jakub Petružálek s dětmi při vypouštění ryb do Bíliny. Foto: ORLEN Unipetrol
Most

Most - Tradiční vysazování ryb do řeky Bíliny se letos uskutečnilo po roční odmlce opět za přítomnosti dětí – tentokrát jimi byli žáci čtvrté třídy základní školy v Mostě. Společnost jim dělal Jakub Petružálek, český hokejový reprezentant a vášnivý rybář v jedné osobě, který posledních několik sezon působil v dresu HC VERVA Litvínov. Projekt podporovaný společností ORLEN Unipetrol úspěšně zarybňuje Bílinu již od roku 2010 a snaží se u dětí ze základních škol vzbudit zájem o životní prostředí. Celkové množství ryb vysazených do tohoto významného severočeského vodního toku již atakuje hranici deseti tun a jejich hodnota činí necelý milion korun.

„Vypouštění ryb do řeky Bíliny je vždy velkým zážitkem. Proto máme velkou radost, že po roční pauze kvůli koronavirové pandemii u toho mohly být znovu děti. Po mnoha měsících protipandemických opatření to je velká vzpruha pro tělo i duši, což ještě umocnila přítomnost Jakuba Petružálka z hokejového klubu HC VERVA Litvínov,“ říká Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol a předsedkyně správní rady Nadace ORLEN Unipetrol, a dodává: „Tímto způsobem se snažíme v dětech vzbuzovat zájem o životní prostředí a formou her je také seznamujeme s podivuhodným světem vodních živočichů a celého ekosystému provázaného s vodními toky. Už teď se těšíme na podzim, kdy do řeky vypustíme další ryby.“
„Do Bíliny jsme vysadili celkem 170 kilogramů ryb. Jednalo se o původní druhy: cejny, cejnky, plotice, perlíny, nechyběli ani hrouzci, okouni, štiky, dva sumci a zároveň pro zpestření i dva úhoři. S ORLEN Unipetrolem vysazujeme ryby dvakrát do roka. Je to vidět i na úlovcích rybářů. Populace ryb se obnovuje a i rybáři jsou poměrně úspěšní v lovu,“ říká Jan Skalský, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu.

Hokejista má opět rybářský lístek

Akci, která se uskutečnila nedaleko přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, podpořil také hokejový klub HC VERVA Litvínov, který má mezi dětmi na Mostecku mnoho fanoušků. Kromě zábavně-naučného programu v podání Ekologického centra Most a samotného vysazování ryb čekal na žáky 18. ZŠ v Mostě jako velké překvapení vynikající hokejista a vášnivý rybář Jakub Petružálek, který si ve své úspěšné kariéře zahrál mimo jiné v NHL, KHL a ve finské i švédské lize a góly střílel rovněž v dresu české národní reprezentace. „Jsem velmi rád, že se do rybářského světa i do přírody takto zapojují děti ze základních škol. Myslím si, že je to jenom ku prospěchu,“ říká Jakub Petružálek, jehož sportovní kariéra je úzce spjata s hokejovým klubem HC VERVA Litvínov, a který na sebe prozradil, že si před nedávnem obnovil rybářský lístek a lovu ryb se ve volném čase věnuje především na rybníce.

Žáci 4.A z 18. ZŠ v Mostě se od rybářů a pracovníků Ekologického centra Most dozvěděli různé zajímavosti ze života ryb v českých řekách, ale také o samotné řece Bílině, která protéká pod hradem Hněvín. Děti tak již nyní vědí, čím se jednotlivé druhy ryb živí i jakými životními stádii musí projít, aby se z oplodněné jikry stala ryba připravená pro vysazení do Bíliny.

ORLEN Unipetrol podporuje severočeské rybáře v rámci své strategie trvale udržitelného podnikání a firemní společenské odpovědnosti. Prioritou je trvalý rozvoj firmy a jejích vztahů s místními komunitami v oblastech vzdělávání, sociálních otázek a životního prostředí. Od roku 2010 je součástí CSR aktivit také společný projekt s Českým rybářským svazem, jehož cílem je revitalizace řeky Bíliny a návrat pestrého života do jejích vod. ORLEN Unipetrol spolupracuje rovněž s rybáři na Labi, kde jsou ryby vysazovány v těsné blízkosti výrobního závodu Spolana Neratovice.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru