FOTO: Policisté řeší už padesát vykradených chat. Vydali se do rekreační oblasti na Litvínovsku a radí, jak se zabezpečit
Preventivní akce na Litvínovsku. Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj, Litvínovsko - Policisté se zapojili do kampaně proti majetkové kriminalitě. V rámci Evropského dne pro vloupání do obydlí, který připadl na včerejšek, se na Litvínovsku uskutečnila jedna z preventivních akcí zaměřená na kontroly nemovitostí určených k bydlení či užívání. Policisté oslovovali majitele a uživatele domů a předávali jim doporučení k zajištění majetku. Zároveň procházeli a prohlíželi místa, která by mohla přilákat nezvané návštěvníky.

"V letošním roce, v období od 1. ledna do 31. května, policisté v rámci Ústeckého kraje zaregistrovali 49 vloupání do chat. Jedná se meziroční pokles téměř o 42 procent, ve stejném období loňského přijali 84 oznámení o vloupání do rekreačních objektů. Mírný nárůst, o téměř šest procent, byl zaznamenán u vloupání do bytů a rodinných domů, letos za prvních pět měsíců bylo oznámeno 109 případů, loni 103," uvedla mluvčí Policie ČR Alena Bartošová.

Foto

1706chaty2

1706chaty

Základní rady a doporučení před odchodem z obydlí:

  • Objekt řádně zajistěte. Při odchodu se ujistěte, že jste zavřeli všechna okna a zamkli dveře.
  • Zbytečně neupozorňujte na svou nepřítomnost na sociálních sítích a ve svém okolí se nechlubte odjezdem z domova.
  • Chraňte své cennosti využitím trezoru či možností úschovy.
  • O kontrolu obydlí požádejte sousedy (vč. vybírání poštovní schránky).
  • Pokud po návratu do svého obydlí zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte dovnitř sami a neprodleně volejte linku tísňového volání 158.

Na nové trendy vloupání do obydlí reaguje projekt Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům zaměřený na problematiku majetkové kriminality. Cíleně informuje o nových účinných způsobech ochrany majetku, o technickém a elektronickém zabezpečení a jeho vhodné kombinaci. Podstatným úkolem nového projektu je vzbudit u majitelů domů a bytů zodpovědnost k řádnému zabezpečení svého objektu. Nabádá také občany k větší pozornosti v bezprostředním okolí, např. všímat si pohybu podezřelých osob nebo vozidel.

Hlavním nástrojem projektu je bezplatná mobilní aplikace „Zabezpečte se“. Je určena široké veřejnosti a má poskytnout poradenství (informace, návody), jak zabezpečit svůj majetek. Více informací k zabezpečení svých objektů lze nalézt také na webových stránkách www.stopvloupani.cz.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru