Na Covid-19 zemřelo vloni v Ústeckém kraji 902 lidí! Byl ale až třetí nejčastější příčinou úmrtí
ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj - Meziročně došlo v Ústeckém kraji v loňském roce k nárůstu u většiny příčin úmrtí. Pokles byl mimo jiné zaznamenán u nemocí dýchací soustavy, z dlouhodobého pohledu zemřel s touto příčinou třetí nejvyšší počet osob za posledních 10 let. Nemoc Covid-19 byla příčinou úmrtí v 902 případech. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V roce 2020 zemřelo v Ústeckém kraji 10 793 obyvatel, což je o 1 585 obyvatel více než v předchozím roce. Meziročně tak počet zemřelých vzrostl o 17,2 %. Od roku 1990 se jedná o nejvyšší počet zemřelých v našem kraji. Počet zemřelých na 1 tisíc obyvatel dosáhl hodnoty 13,2, meziročně se tak zvýšil o 1,9 zemřelých na 1 tis. osob. I tento ukazatel dosáhl nejvyšší hodnoty za posledních 31 let, rovněž i jeho meziroční nárůst byl nejvyšší od roku 1991.

Nejčastější příčinou úmrtí jsou dlouhodobě nemoci oběhové soustavy, na které v loňském roce zemřelo 4 119 osob. V porovnání s rokem 2019 došlo k nárůstu o 345 případů, tj. o 9,1 %. Meziroční nárůst případů jsme zaznamenali u většiny nemocí patřících do nemocí oběhové soustavy s výjimkou nemocí tepen, tepének a vlásečnic, kde došlo k v porovnání s předchozím obdobím k poklesu o 9 případů (o 4,1 %). Z dlouhodobého pohledu byl počet zemřelých na nemoci oběhové soustavy nejvyšší za posledních pět let a pátý nejvyšší od roku 2011.

Druhou nejčastější příčinou úmrtí byly novotvary. Počet zemřelých s touto příčinou smrti dosáhl hodnoty 2 505 osob, což znamenalo meziroční nárůst o 86 osob (o 3,6 %). Téměř 98 % úmrtí na novotvary byly způsobeny zhoubnými novotvary, u nichž jsme zaznamenali meziroční nárůst o 79 případů (o 3,3 %). V porovnání s rokem 2019 zemřelo v roce 2020 více osob na zhoubné nádory tlustého střeva, konečníku a řiti, slinivky břišní, ženských pohlavních orgánů a prostaty. Významnější pokles byl naopak zaznamenán u zhoubných nádorů prsu a také průdušnice, průdušky a plíce, a to o 12,4 resp. 8,0 %. Počet zemřelých na novotvary byl v loňském roce nejvyšší za posledních deset let.

Třetí nejčastější příčinou úmrtí v roce 2020 bylo infekční onemocnění Covid-19, které aktuálně spadá do kapitoly pro speciální účely – U. Toto onemocnění zapříčinilo v loňském roce v našem kraji 902 úmrtí. Vzhledem k tomu, že rok 2020 je prvním rokem, kdy byla tato příčina úmrtí vykázána, není k dispozici srovnání s předchozími roky.

Nemoci dýchací soustavy (vyjma onemocnění Covid-19) byly v loňském roce v kraji příčinou úmrtí v 607 případech. V porovnání s předchozím obdobím zemřelo v roce 2020 na tuto příčinu o 73 osob méně, tj. pokles o 10,7 %. Do nemocí dýchací soustavy patří mimo jiné chřipka, zánět plic (pneumonie) a chronické nemoci dolní části dýchacího ústrojí. Meziroční pokles byl zaznamenán u všech těchto nemocí. Počet zemřelých na nemoci dýchací soustavy byl v loňském roce třetí nejvyšší za sledované období 2011–2020.

V 572 případech byly v roce 2020 příčinou úmrtí nemoci endokrinní, výživy a přeměny látek, jejichž počet meziročně vzrostl o 166 případů, tj. o 40,9 %. Více než 87 % úmrtí v této kategorii bylo zapříčiněno diabetem. V loňském roce v kraji zemřelo na diabetes mellitus 499 osob. Počet zemřelých na nemoci endokrinní, výživy a přeměny látek z dlouhodobého pohledu převážně roste, vloni byl nejvyšší od roku 2011.

Vnější příčiny nemocnosti a úmrtnosti, které zahrnují zejména nehody (včetně dopravních), úmyslné sebepoškozování a utonutí, byly v loňském roce uvedeny ve 458 případech úmrtí. Meziročně jsme zaznamenali nárůst o 27 případů, tj. o 6,3 %. Nejvyššího podílu na vnějších příčinách nemocnosti a úmrtnosti dosahují nehody, které v loňském roce tvořily 63,1 %. Počet nehod meziročně vzrostl o 14 případů (o 5,1 %), počet dopravních nehod však meziročně poklesl o 3 případy (o 4,8 %). Pozitivní trend dlouhodobě zaznamenáváme u počtu zemřelých v souvislosti s úmyslným sebepoškozováním, jejichž počty od 2013 trvale klesají, v loňském roce byl pokles nejvyšší, a to o 17 případů (o 19,3 %).

V posledních dvou letech došlo k nárůstu počtu zemřelých na nemoci trávicí soustavy, jejichž počet meziročně vzrostl o 27 případů (o 6,6 %) a dosáhl počtu 434 zemřelých, což je nevyšší hodnota za posledních 10 let. Fibróza, cirhóza a chronický zánět jater, které patří do nemocí trávicí soustavy, byly v loňském roce v kraji příčinou úmrtí v 172 případech, meziročně došlo k nárůstu o 28 případů (o 19,4 %).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru