Teplo na Mostecku příští rok podraží pro běžnou domácnost o stovky korun
Teplárna v Komořanech. Dodává teplo do Mostu a Litvínova. Foto: archiv
Most

Mostecko - Z důvodu skokového nárůstu cen energií a emisních povolenek přistupuje společnost Severočeská teplárenská v roce 2022 k úpravě ceny tepla. Konkrétně od ledna připravuje navýšení ceny pro konečné zákazníky o 7 % oproti cenám 2021. Pro průměrný byt s roční spotřebou tepelné energie 25 GJ to představuje měsíčně navýšení nákladů na vytápění a dodávku teplé vody o 86 Kč, tedy o 1 039 korun za rok.

„S ohledem na turbulentní vývoj na trhu s energiemi a enormní nárůst cen vstupů, jsme nuceni přistoupit k úpravě ceny pro naše odběratele. Po pečlivém zvážení možných variant jsme vybrali tu, která naše zákazníky zatíží co nejméně. Navrhované zvýšení nekopíruje reálné zvýšení nákladů na výrobu tepla, ale pouze vývoj inflace,“ uvedl Petr Horák, ředitel teplárenské společnosti.

Ceny zemního plynu totiž vzrostly oproti předchozímu roku téměř čtyřnásobně a emisní povolenky zdražily meziročně o 100%. Takové cenové výkyvy nevyrovná ani ta nejzodpovědnější firemní strategie, tj. úsporná opatření tepláren, reorganizace či efektivní, včasné nákupy vstupů.

„Odhadovat v tuto chvíli budoucí vývoj na trhu s energiemi je téměř nemožné. Námi navrhovaná cena pro příští rok vychází z předpokladu, že se podaří notifikovat na úrovni Evropské unie novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, která přináší možnost kompenzace nákladů na povolenky CO2 pro teplárny výměnou za jejich ekologizaci. V opačném případě bychom musely přistoupit k další korekci ceny směrem vzhůru. Zatím to ale není na pořadu dne,“ doplnil Horák.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru