Virus se teď nejvíc šíří mezi mladými. 97 procent omikron, tři procenta delta. Nová varianta v Ústeckém kraji už naprosto dominuje
Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj – Kolem dvou tisíc nově prokázaných infekcí covid-19 denně nyní přibývá v Ústeckém kraji. Drtivá většina z nich už připadá na variantu omikron. Informuje o tom Krizový štáb Ústeckého kraje, který upozorňuje na vytíženost zdravotnických pracovníků.

„Situace v Ústeckém kraji ve vztahu k zaplněnosti nemocnic je nadále stabilní. Počty hospitalizovaných pacientů s covid-19 v tuto chvíli stále ještě mírně klesají. Očekávat lze nárůst počtu nutných hospitalizací v souvislosti s šířením omikron varianty mutace viru, které se skokově zvyšuje ze dne na den,“ informoval po jednání krizového štábu mluvčí kraje Martin Volf.

Aktuální reprodukční číslo šíření viru R je 1,72 (skokově vzrostlo z 0,97), což signalizuje rychlé komunitní šíření nové vlny mutace viru omikron. Zdravotníci jsou podle krizového štábu přetížení, dochází k omezování fungování oddělení (tzv. elektivní péče) ve prospěch covidových jednotek v rozsahu do 20 %. Obsazenost vyhrazených standardních covid lůžek je nyní 38 % a JIP lůžek 70 %. Tyto kapacity nebudou snižovány a zůstanou zachovány z důvodu očekávaného opětovného nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů v souvislosti s šířením omikron varianty mutace viru. V nemocnicích nadále pomáhá celkem 20 vojáků a profesionální hasiči zdravotníci pomáhají dále v teplické nemocnici.

Dvě dávky očkování má 61 procent lidí

V Ústeckém kraji je aktuálně 61 % populace očkováno ukončující 2. dávkou. Roste počet dávek vakcíny podaných praktickými lékaři i lékaři pro děti a dorost. Posilovací dávku má již 244 tisíc osob. Děti ve věku 5 až 11 let se kromě ordinací dětských praktických lékařů mohou očkovat v nemocnicích v Kadani, Ústí nad Labem a Rumburku. Posilovací 3. dávkou je očkováno 86 % lékařů, 78 % zdravotních sester a celkem 77,8 % zdravotnických pracovníků.

Aktuálně se virus nejvíce šíří ve věkové skupině 12 až 20 let, která není riziková z hlediska nutné hospitalizace. Predikce odhadu vývoje příštích dní je ale nejistá, lámou se rekordy v počtu denních odhalených pozitivních případů, podobně jako v celé ČR.
Varianta mutace viru omikron již v Ústeckém kraji zcela dominuje a vytlačuje mutaci viru delta v poměru 97 % omikron ku 3 % delta. Mononukleární protilátky proti této variantě nefungují, přestaly se proto pacientům hospitalizovaným v nemocnicích podávat, a podávají se místo toho tzv. antivirotika, která na variantu omikron zabírají.

Krizový scénář s nedostatkem řidičů ještě nenastal

Situace ve veřejné dopravě je prozatím zvládnutelná, nejsou omezené žádné objednané spoje na území celého Ústeckého kraje, ani v autobusové, ani v železniční dopravě. Krajský krizový štáb a odbor dopravy a silničního hospodářství je připraven řešit případné krizové scénáře při nedostatku řidičů.

Krizový štáb Ústeckého kraje apeluje na všechny obyvatele, kteří se doposud neočkovali, aby tak učinili. Očkování nechrání před nakažením, ale výrazně pomáhá zmírnit počet nutných hospitalizací v nemocnicích.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru