Hory hlásí až přes metr sněhu, další je nejspíše na cestě
Krušné hory. Foto: e-deniky.cz
Most

Mostecko - V nížinách tak trochu bída s nouzí, ale horské oblasti na tom se sněhem nejsou vůbec špatně. Vděčí za to chladnému a současně vlhkému severozápadnímu proudění, které panovalo celý minulý týden. A příznivou zprávou je, alespoň z pohledu horských oblastí, že severozápadní vítr sehraje hlavní roli i v tomto týdnu. Na druhou stranu to znamená, že třeskutá zima v dohledné době nehrozí. Vlastně ani v nedohledné době, dlouhodobé tipy (výhledy počasí) s drsným severovýchodním až východním větrem nepočítají (z jiného směru se do našich končin silně prochlazený vzduch dostat nemůže).

Kolik? To je oč tu běží! Říká se, že svět stvořil v šesti dnech a že sedmého dne pak odpočíval... Pokud jste sedmého dne třetího týdne roku 2022 také odpočívali, možná to bylo na horách. Možná proto, že všude bylo krásně bílo, pardon, nasněženo, abychom byli více korektní. Jak moc? V Krušných horách v neděli 23. ledna v 7 hodin ráno leželo až 45 cm sněhu, a sice v obasti někdejší obce Jelení. Na území Ústeckého kraje se povalovalo nanejvýše čtvrt metru sněhu, a to mimo jiné na Hoře Svaté Kateřiny. Výška sněhové pokrývky se samozřejmě nemonitoruje na každém metru čtverečním, určitě jsou části Krušných hor, kde je sněhu ještě více. V celorepublikovém smyslu bylo nedělní jitro nejzasněženější na Šumavě, konkrétně v oblasti mezi Březníkem a Cikánskou slatí, tam leželo až 111 cm sněhu.

Zdá se, že sněhu přibude, ale nejdříve prožijeme extrémně nudné dny...:

25. ledna: Zataženo. Srážky nic, vítr nic, prostě nebude nic. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

26. ledna: Zataženo. Srážky nic, vítr nic, prostě nebude nic. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

27. ledna: Většinou zataženo, dopoledne až zkraje odpoledne přechodně oblačno až polojasno. Možná. (No to je zase předpověď ty vago, pozn. čten.) Později odpoledne a hlavně ve večerních hodinách nepřekvapí sněžení s tím, že v nižších polohách půjde nejdříve o déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem nuly, podobně jako 26. či 25. ledna.

Áno, takové počasí o ničem. Ale zase lepší než Kyrill, ne? Navíc, ve druhé polovině současného a především v úvodu příštího týdne by počasí mělo být trochu živější. Jen trochu. Tak snad nějaká diskutabilní existence nezmáčkne červené tlačítko (narážka na aktuální situaci ve východní Evropě) a budeme si moci v klidu užít sněhových vloček.

Tak čau lidi.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru