Na Česko se žene silný vítr, dosáhne síly orkánu
Ilustrační foto
Most

Most - Je to tady. Po meteorologicky nudném anticyklonálním počasí, kdy po celý den bylo zataženo a rtuť v teploměru skoro nejevila známky života, se věci dají do pohybu. Ony už se vlastně do pohybu daly, vždyť v průběhu čtvrtečního odpoledne byly v severovýchodních Čechách naměřeny nárazy větru o síle až 130 km/h. Ale pozor, nadcházející dny budou ještě bouřlivější. A s dynamickým počasím se dle aktuálních dlouhodobých výhledů budeme potýkat i v první polovině února.

Před 40 lety, 30. ledna 1982, měl na Milešovce vítr sílu až 140 km/h. A to proto, že nad Britskými ostrovy byla tlaková výše a že nad jižním Švédskem byla tlaková níže. Pro většinu tehdejšího Československa to znamenalo problém, neb došlo k podstatnému zesílení severozápadního proudění. Fičelo i v Praze, na ruzyňském letišti byly zaznamenány poryvy až přes 90 km/h. Prostě na prd, navíc byla sobota. Jenomže letos se to stane zase. Ve dnech 29. až 30. ledna západně od našeho území bude oblast vysokého tlaku vzduchu, naopak Skandinávií a Pobaltím se prožene hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu, která si podmaní i Českou republiku.

Pátek: Vesměs oblačno, především v Krušných horách se sněhánkami, v nejnižších polohách nepřekvapí dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C, čili také páteční teploty budou poněkud monotónní. Severozápadní vítr, nahoře s nárazy až přes 80 km/h, se během dne postupně zklidní.

Sobota: Zataženo. Dopoledne a částečně odpoledne se sněžením, v nížinách se může objevit také srážkový guláš (tj. déšť se sněhem) či čistě jen déšť. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C (takže i kdyby něco málo napadlo, bylo by to k...), nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C. Vítr nejdříve západní, stočí se však k severozápadu. Na vrcholcích Krušných hor ve večerních hodinách počítejte s nárazy 70 až 90 km/h. Naši předci věděli, proč těm kopečkům za našimi městy dát jméno Krušné hory...

Neděle: K večeru/večer vítr ovládne své hormony, do té doby všude počítejte s nárazy od 40 do 80 km/h, ojediněle silnějšími, v závislosti na nadmořské výšce a přesné poloze. Rozumíme si. Po obloze se budou honit mraky. A že jich bude. Srážek však moc nepřinesou. I tak Krušné hory trošičku zbohatnou na sněhu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C. Jo, docela teplo.

Pondělí: Poslední lednový den bude poklidný, větry nás sužovat nebudou. Oblačnost ano, ale tak není všem slunečným dnům konec. Ne? Ve večerním čase to momentálně vypadá na sněžení decentního charakteru, vzhledem k teplotám všude okolo nuly by se alespoň poprašku dočkaly i nížiny. Tak uvidíme. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Ještě k tomu titulku. S orkánem se utkají hřebeny Krkonoš, kde s velkou pravděpodobností padne hranice 150 km/h. Rekord 140 km/h z Milešovky asi odolá. Konec tohoto týdne nebude úplně snový, ale co mají říkat lidé na Tonze, kterým jejich sopka rozbila podmořský optický kabel, takže stále nemohou honit instagramy, fejsbůky, jůtuby apod. Tomu se říká očistec. Holt když sopka zavelí, internet je v p... Tedy dokud nepřijdou spasitelé se satelitními internety. No nic. Slunce v duši a pěkný zbytek ledna.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru