Meteorologové varují před bouřkou a silným nárazovým větrem! Nabádají odložit cestování
Větrem rozbouřená hladina jezera Milada. Dělají se tu pěkné vlny jako na jezeře Most. Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Most

Most, ČR - Probudí nás zítra ráno bouřka? Tuto otázku položili meteorologové ve středu 16. února 2022 večer na své stránce na sociální síti. Zároveň zveřejnili i odpověď: „I to je v polovině února možné a největší šanci na toto netradiční probuzení budou mít zítra ráno obyvatelé severních a severozápadních Čech – zejména Ústeckého a Libereckého kraje.“

Blesky nebudou stíhat hromy. „Studená fronta by měla přes tyto části území přecházet právě v ranních hodinách a bude doprovázena pravděpodobně i bouřkami. Nečekejte ale klasické ,monumentální´ letní bouřky, ale spíš pás intenzivních přeháněk s bleskovými výboji,“ uvádí meteorologové na oficiální stránce Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle Beaufortovy stupnice síly větru /více zde/ může rychlost proudění vzduchu dosahovat až orkánu. „Profil větru v atmosféře bude ale poměrně extrémní a přechod fronty bude podporován výrazným tryskovým prouděním - tzv. jet streamem. Takže například nad severočeskými Teplicemi bude ve výšce 9 km nad zemským povrchem zítra ráno rychlost větru téměř 250 km/h. To už je slušné, že? V nižších hladinách bude samozřejmě rychlost větru nižší, ale i tak výrazná, v 1 km kolem 120 km/h,“ píše se ve zprávě.

Pozor při cestování v ranních hodinách. „Právě v silných přeháňkách a bouřkách na linii fronty se mohou vyskytnout zítra ráno nejvyšší nárazy větru. V případě, že se vyskytnou i bouřky, nemůžeme lokálně vyloučit v nížinách ani nárazy větru kolem 120 km/h. Sestupné proudy těchto konvektivních bouří by mohly totiž usnadnit a urychlit propad už tak velmi silného větru z vyšších hladin k zemskému povrchu,“ varují meteorologové.

Ochrání Most poloha pod horami? „Vše bude ale záležet také na orografii (pozn.red. reliéf zemského povrchu), frontovou linii může totiž výrazně ovlivnit (fragmentovat) a zeslabit přechod přes Krušné hory, případně Jizerské hory a Krkonoše. Buďte každopádně zítra ráno výjimečně opatrní a sledujte meteorologický radar. Pokud máte v plánu někam zítra ráno cestovat, doporučujeme cestu alespoň o několik hodin pro jistotu odložit,“ zní upozornění.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru