Běžkařkám došly síly, žena si na skále zlomila kotník. Záchranáři horské služby vyjížděli do Krušných hor padesátkrát během dvou dnů
Za dva uplynulé víkendové dny absolvovali horští záchranáři v Krušných horách padesát zásahů. Foto zdroj: Horská služba ČR
Most

Krušné hory - Noční transport vyčerpaných běžkařek, zraněná skialpinistka ve volném terénu nebo zlomený kotník v horolezecké lokalitě Tiských stěn. To je jen malý výčet z padesáti zásahů, které za dva uplynulé víkendové dny absolvovali horští záchranáři jen v Krušných horách.

Letošní zimu se zatím slovy záchranářů horské služby jedná o rekordní počet, za kterým stojí především rekordní návštěvnost v horách daná kombinací ideálních sněhových podmínek a jarních prázdnin.

Dvě vyčerpané běžkařky se dostaly do svízelné situace, když kolem 19. hodiny zjistily, že dojít naplánovanou trasu je už nad jejich síly. Nepokoušely osud a když našly v lokalitě Chaloupek rozcestník s takzvaným KK kódem, neváhaly, zavolaly na horskou službu a zůstaly na místě do doby, než se k nim záchranáři s technikou dostali.

Další záchranná akce se odehrála na skalách v oblasti Tisé, kde zasahují horští záchranáři převážně v létě. O to byli překvapenější, když jim přišla výzva i teď v zimě. Německá turistka uklouzla při procházce na zledovatělé skále a zlomila si kotník. Záchranáři ji k autu nesli na nosítkách dlouhých 400 metrů.

Pro zraněnou skialpinistku vyjížděli záchranáři horské služby poté, co si zranila kotník při výstupu volným terénem v oblasti Klínovce. Tady zásah komplikoval hluboký sníh. Po fixaci nohy záchranáři dostali ženu ke skútru a odtud odvezli na stanici.

"Všechny tři akce měly šťastný konec. Možná i proto, že všichni aktéři věděli, kam a jak si zavolat pomoc. Takže aplikaci Záchranka mějte určitě v mobilu a ten mějte nabitý. Jakmile cítíte, že situace už nezvládáte, hned volejte Horskou službu. Dávejte na sebe nejen na horách pozor," upozorňují záchranáři horské služby na svém facebooku.

foto

1602horskasluzba

1602horskasluzba3

1602horskasluzba4

1602horskasluzba5

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru