Část našeho území zasáhla supercela, hodnotí večerní bouři meteorologové
Část utržené střechy. Foto: hasiči Postoloprty
Most

ČR – Večerní bouřka, která se přehnala přes Česko, páchala škody. Zejména v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. Také na Ústecku měli hasiči plné ruce práce s likvidací následků silného větru. Vyjížděli 76krát. Aktuálně přicházejí meteorologové s prvním hodnocením včerejšího počasí.

Podle vyjádření hasičů byla v Ústeckém kraji nejvíce zasažena oblast Litoměřicka a Lounska. Například výjezdová jednotka postoloprtský hasičů musela v noci na dnešek vyjíždět minimálně k desítce událostí souvisejících s bouřkou a větrnou smrští. Nejvíce událostí, u kterých museli zasahovat, bylo v obci Lenešice, kam si hasiči museli doslova prořezat cestu stromy zapadanou silnicí. V Lenešicích museli hasiči zasahovat také u utržené střechy rodinného domu, kterou museli zabezpečit za použití výškové techniky.

„Během večera přešel většinu našeho území bouřkový konvektivní systém – tzv. bow echo (od angl. slova luk). Na jeho čele se vyskytly zejména na západě Čech velmi silné, lokálně až extrémní nárazy větru. Maximální změřený náraz byl zaznamenán na stanici Plzeň-Mikulka a to 34,6 m/s (125 km/h) – dle miskového anemometru stanice to bylo dokonce přes 130 km/h. I na dalších stanicích dále na východ byly ale měřeny nárazy přes 105 km/h (např. Neumětely 111 km/h),“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

edeniky 3148

Foto: hasiči Postoloprty

„S ohledem na detekovanou radarovou přítomnost tzv. downburstů – silných propadů studeného vzduchu směrem k povrchu, nemůžeme ovšem vyloučit lokálně i extrémnější nárazy a tím pádem i masivnější škody např. na lesních porostech,“ uvedl institut.

Nejvíce výjezdů hasičů jsme zaznamenali v pásu od západních Čech po střední Čechy až Vysočinu/východní Čechy. V tomto pásu byly škody největší. Naopak jih našeho území byl zasažen relativně málo. Na řadě míst po přechodu systému nefungovala elektřina a někde nyní (dopoledne) stále ještě nefunguje.

Dále na východ po vstupu bouřkové linie do výrazně horších podmínek systém znatelně zeslábl.

„Kromě škod větrem jsme zaznamenali většinou i menší kroupy, na Karlovarsku patrně i kolem 2 cm. Nemůžeme ale právě tam vyloučit lokálně i přítomnost větších krup, jelikož tuto část území zasáhla zpočátku s vysokou pravděpodobností i supercela,“ dodávají meteorologové.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru