Benzín v Česku je poprvé od začátku invaze dražší než nafta
ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Benzín stojí poprvé od začátku března, tedy od prvních dní ruské invaze na Ukrajinu, více než nafta. Včera se prodával ze 46,21 koruny za litr, zatímco nafta vyšla na 46,19 koruny za litr. Za uplynulé dva týdnu tak benzín zdražil o takřka dvě korun na litr.

V celé historii ČR se benzín prodával dráže než včera pouze v šesti dnech, a to právě v období před polovinou letošního března, kdy jeho cenu vyhnala k historickým rekordům panická situace vzniklá v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a souvisejících sankcí.

"Tempo zdražování benzínu je tedy opět mimořádné. Od 1. června přitom začíná platit čtyřměsíční snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,50 Kč/l. To však řidiči nakonec nemusí vůbec pocítit. Právě proto, že rozsah snížení daně se příliš neliší, jak nyní vidíme, od rozsahu několikadenního pohybu tržní ceny pohonných hmot. Navíc, čerpací stanice nepromítnou snížení daně v celém rozsahu. Opatření bude stát český stát miliardu korun měsíčně, přitom je poměrně pravděpodobné, že cena pohonných hmot bude v červnu, tedy po snížení daně, vyšší než teď. To vyvolá frustraci řady motoristů," komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Klíčovým tlakem na růst cen ropy, což je hlavní důvod zdražování benzínu v ČR, je nyní chystané embargo EU na její dovoz z Ruska. Embargo by zvýšilo cenu ropy na světových trzích, a tedy i pohonné hmoty v ČR. Bruselu se zatím embargo nedaří prosadit, neboť proti se staví Maďarsko.

"Pozoruhodné je, že nafta v poslední době nezdražuje tak jako benzín. Nafta za uplynulé dva týdny naopak zlevnila, a to o 25 haléřů na litr. Tento vývoj je nezvyklý. Výpadek v dodávkách pohonných hmot, jenž souvisí s válkou na Ukrajině a sankcemi Západu proti Rusku, se nyní v Evropě palčivěji projevuje právě v oblasti zásobování benzínem," vysvětluje ekonom.

Česku i kvůli drahým pohonným hrozí, že letos vykáže větší inflaci než Rusko." Dle ruského prezidenta Putina totiž tamní inflace nepřevýší 15 procent. V ČR se to ale stát může," dodává Kovanda.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru