Konec chátrání! V Mostě začala rekonstrukce parku Střed
Ilustrační foto
Most

Most - V Mostě začala dlouho očekávaná rekonstrukce parku Střed. Jde o druhý největší mostecký park, nacházející se nad sportovní halou. Práce na obnově parku mají trvat padesát týdnů.

Vše ve středu odpoledne začalo poklepáním základního kamene a symbolickým prvním výkopem. Téměř po dvaceti letech chátrání se konečně park dočká obnovy. V roce 2018 město Most uspělo v programové výzvě PARKY vypsané Nadací Proměny Karla Komárka. Nadace obnovu parku podpořila odborně a především finančně příspěvkem ve výši 25 milionů korun. Na tvorbě projektu se vedle odborníků podílela také veřejnost - budoucí uživatelé parku. Prostřednictvím nejrůznějších anket město od občanů získávalo jejich přání a představy.

Stavebních a vegetačních prací se ujme společnost Gardenline s. r. o., která zvítězila ve výběrovém řízení na dodavatele stavby. Projekt řeší celkovou rekonstrukci parku, která byla navržena v souladu s výsledky architektonické soutěže architekty Tillem Rehwaldtem a Patrikem Hoffmanem. Celková rozloha řešeného území činí cca 5,1 ha. Důležitou součástí návrhu je i hospodaření s dešťovou vodou. Arboristé se nejprve zaměří na nutné ošetření stromů a poté dojde k demolici nefunkčních ploch a bazénů a výstavbě nových objektů, cest, vodních prvků a následovat budou sadové a parkové úpravy. Po desítkách let se lidé také dočkají osvětlení parku a zajímavého mobiliáře.

„Jsem rád, že konečně na vlastní oči společně uvidíme, jak se park začíná měnit. Věřím, že se nám povede park proměnit v oblíbené místo, jakým byl dřív. Částečnou obnovou původních vodních prvků uděláme určitě radost pamětníkům a seniorům, své místo si v parku ale najdou také rodiny s dětmi, sportovci, milovníci kultury nebo dobré kávy. Vítězné řešení architektů, se kterým uspěli v architektonické soutěži, se vyrovnává i s rizikem vandalismu a s tím, abychom zvládli udržet provoz parku do budoucna,“ uvedl Jan Paparega, primátor města Mostu.

Park je navržen tak, aby v budoucnu nevyžadoval vysoké finanční ani časové nároky na údržbu. Veškerý mobiliář, hřiště a objekty pracují s rizikem vandalismu, dají se snadno čistit a opravit. Kácet se bude minimálně, náhradou za vykácené dřeviny bude provedena výsadba nových stromů. Umělecká díla v parku zůstanou zachována.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru