Krajina je k požárům náchylnější, než bývala, hodnotí expert z univerzity
Nasazení hasičů v Českém Švýcarsku. Foto: HZS Ústeckého kraje
Most

Ústecký kraj, ČR - Asi sedm stovek hasičů ze 130 jednotek bude během soboty bojovat s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Jedná se o razantní posílení a hasiči avizují, že chtějí přejít do požárního útoku proti ohnivému živlu, který v parku zuří od minulé neděle. Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná.

Vzhledem ke klimatické změně a s ní spojenými horkými a suchými obdobími se zvyšuje jak riziko vzniku lesního požáru, tak pravděpodobnost, že se požár rozhoří na větší ploše. Větší požáry jsou pak obtížněji uhasitelné a nesou s sebou vysoké riziko škod na majetku či ohrožení zdraví a života obyvatel, uvádí Medelova univerzita.

„Zatímco pro včasné odhalení požáru a jeho následné účinné hašení je naše vysoká hustota osídlení výhodou, v případě rozhoření lesního požáru na větší ploše to znamená výrazný nárůst rizika vážných dopadů, tj. zničení majetku, ohrožení zdraví a životů obyvatel. Přesně k tomu bohužel právě dochází v NP České Švýcarsko,“ uvedl Petr Čermák z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

V územích charakteru NP České Švýcarsko, tj. požárně rizikových, vysoce navštěvovaných a zároveň přírodně cenných je velmi důležitá prevence. Zabránit proschnutí a tak vysoké zápalnosti porostů nelze, respektive jen velmi komplikovaně a omezeně. Omezení zdrojů zapálení je tak klíčové pro snížení rizika vzniku požáru. Je potřebné návštěvníky přesvědčit, že je opravdu nutné, aby se v území chovali bezpečně, nerozdělávali oheň, nekouřili apod.

„Většina požárů jsou v českém prostředí nedbalostního rázu. Míra, s jakou se u nás nedodržují platné zákazy a jak celkově nebereme vážně rizika spojená s aktivitami v lese je u nás opravdu vysoká,“ uvedl Čermák.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru