Benzín i nafta v Česku rychle zlevňují, ceny půjdou ještě níže
ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Ceny pohonných hmot v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se včera prodával průměrně za 44,41 koruny. To je o 1,41 koruny méně než v úterý minulý týden. Nafta v uplynulém týdnu zlevnila o 1,10 koruny na včerejší průměrnou úroveň 45,11 koruny na litr. Benzín je nyní nejlevnější od poloviny května, nafta dokonce od začátku května. Od 1. června se však z obou pohonných hmot platí snížení spotřební daň, o 1,50 koruny na litr.

"V příštích sedmi dnech pohonné hmoty v Česku dále zlevní, a to v rozsahu 50 až 60 haléřů na litr. Dále totiž klesá jak cena ropy na světových trzích, tak také cena paliv velkoobchodně prodávaných paliv na surovinové burze v Rotterdamu. Cena ropy nyní bezprostředně klesá v důsledku růstu ropných zásob v USA, jenž signalizuje pokles poptávky," tvrdí ekonom Lukáš Kovanda.

Dalším důvodem poklesu cen ropy je, podle ekonomů, včerejší rozhodnutí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem navýšit těžbu. Jde však o navýšení opravdu symbolické, o 100 tisíc barelů denně. Zástupci kartelu a dalších těžařských zemí zdůvodňují titěrný nárůst těžby obavami z dopadu recese v USA a covidových uzavírek v Číně. Oboje může přivodit ekonomický útlum a pokles poptávky po ropě, vedoucí k výraznějšímu poklesu cenu, než jaký by si přáli. Navíc, Rusko si nyní nepřeje výraznější zlevnění ropy, neboť potřebuje držet Západ, zejména pak EU v určitém „šachu“. Nejen prostřednictvím plynu, ale i prostřednictvím svého vlivu na cenu ropy.

"Navýšení těžby, k němuž se kartel OPEC a jeho spojenci včera uchýlili, je v absolutním vyjádření nejmenší od roku 1986. Jeho nepatrná výše je dána také objektivními důvody. Kromě Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů už další země kartelu OPEC totiž ropu těží na úrovni své plné kapacity," vysvětluje ekonom.

Pohonné hmoty zlevňují napříč Evropou. Řada zemí EU podobně jako Česko snižuje daně z pohonných hmot, což mění cenové relace. "Benzín tak nyní tankují levněji než v Česku z blízkých zemí tradičně řidiči v Polsku, Bulharsku či Rumunsku, ale také ve Slovinsku, Chorvatsku, Maďarsku, a dokonce Německu. Na Slovensku je cena srovnatelná. Dražší je benzín v Rakousku a tradičně v Itálii. Nafta je levnější v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, ale také ve Slovinsku a v Chorvatsku. V Itálii, v Německu, v Rakousku, na Slovensku nebo pro zahraniční řidiče v Maďarsku je pak nafta dražší než v Česku," dodává Kovanda.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru