FOTO: Uběhlo 20 let od ničivých povodní, které zasáhly sever Čech. Takhle to u nás tehdy vypadalo
Povodně 2002. Foto zdroj: FCB Oblastní muzeum v Děčíně
Most

Ústecký kraj, Děčín - Neuvěřitelných dvacet let uplynulo od ničivé povodně ze srpna roku 2002. Škody, které velká voda napáchala téměř na polovině území republiky od jihu na sever, si nikdo z nás předtím neuměl představit ani ve špatném snu.

Rozvodněné řeky braly lidem jejich útulné domovy, obdělaná pole i majetek. Vodě neodolaly silnice, železnice ani mosty. Vniveč přišla řada sportovních areálů i kulturních zařízení. Po ulicích se místo aut proháněly motorové čluny a jiná malá plavidla. Příslušníci záchranných složek pomáhali nonstop a zachraňovali nejen lidské životy. Během týdne rozvodněné řeky způsobily nevídanou zkázu.

S odstupem dvou desetiletí můžeme říct, že jsme se s tisíciletou vodou vypořádali statečně. Mezi lidmi zavládla solidarita, kterou jsme do té doby nepoznali. V našich srdcích však živel zanechal i bolavé rány, které nelze zahojit jinak než časem.

Od té doby se naše republika stala terčem několika přírodních živlů. Kromě dalších povodní, i když ne tak rozsáhlých, zasáhlo naše území například i ničivé tornádo, do té doby v našich zeměpisných šířkách nevídané, anebo nyní katastrofický požár v Českém Švýcarsku.

(zdroj: Oblastní muzeum v Děčíně)

foto

1008povodne

1008povodne2

1008povodne3

1008povodne4

1008povodne5

1008povodne6

1008povodne7

1008povodne8

1008povodne9

1008povodne11

1008povodne12

1008povodne13

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru