Do Česka neproudí ruská ropa, ceny paliv mohou dle ekonomů vyletět prudce nahoru
ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Do České republiky neproudí ruská ropa. Ukrajina zastavila její dodávky jižní větví ropovodu Družba. Ruská strana, konkrétně provozovatel ropovodní sítě Transněfť, tvrdí, že jí západní sankce znemožňují provést platbu za přepravu přes ukrajinské území. Je ale také možné, že Kreml rozjíždí další hru a své dodávky omezuje uměle, jako tak podle mnohých činí v případě plynu potrubím Nord Stream 1. Takto komentuje současnou situaci ohledně dodávek ropy do České republiky ekonom Lukáš Kovanda. Co předpokládá, že bude dál, dozvíte se v jeho komentáři.

Transněfť uvádí, že si 22. července standardně předplatila přepravu Družbou přes ukrajinské území, avšak platba nebyla přijata a dané prostředky byly 28. července vráceny zpět. Ukrajinská strana, konkrétně podnik Ukrtransnafta, tudíž platbou nedisponuje a musela tak prý tranzit ropy zastavit. Dotčenými zeměmi jsou vedle Česka také Slovensko a Maďarsko.

Maďarský petrochemický podnik MOL už podle svých slov inicioval jednání, při nichž chce dojednat, že by ukrajinské straně uhradil poplatky za tranzit místo Ruska. Akcie MOL se dnes na burze v Budapešti propadly až skoro o pět procent. Podnik totiž letos rekordně vydělává na zpracování extrémně zlevněné ruské ropy. Je tedy pro něj stále přijatelnější zaplatit poplatek místo Ruska než o výhodu levné ropy přijít.

MOL disponuje ropnými rezervami na několik týdnů. Po jejich vyčerpání by Maďarsko muselo přistoupit k čerpání ze svých strategických rezerv. MOL je druhým největším provozovatelem čerpacích stanic v ČR.

Také právě Česko by muselo nakonec přistoupit k čerpání ze svých strategických rezerv, pokud nedojde k dostatečně rychlému obnovení dodávek jižní větví Družby. Česko má strategické rezervy na zhruba tři měsíce. Z Ruska získává ropovodem Družba zhruba polovinu veškeré ropy.

Česko v tuto chvíli není dostatečně připraveno na plné odpojení od ruské ropy. O tom svědčí i to, že si vyjednalo výjimku z embarga EU na ruskou ropu, jež bylo dojednáno letos na jaře. Pro Česko bude platit až od roku 2024, zatímco pro většinu zemí EU už od konce letoška.

V případě déletrvajícího výpadku dodávek jižní větví Družby by tak došlo nejen k citelnému nárůstu cen pohonných hmot v ČR, ale v krajním případě k čerpání z rezerv a nakonec k přídělovému hospodaření s ropnými produkty.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru