Stavební práce na proměně parku Střed pokračují. Nejoblíbenější vodní kaskáda s fontánou zůstávají zachovány
Park Střed, 6. října 2022. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most - Již více než tři měsíce se intenzivně pracuje na rekonstrukci parku Střed u sportovní haly. Arboristé se nejprve zaměřili na nutné ošetření stromů, několik jich bylo nutné pokácet kvůli projektové dokumentaci nebo jejich špatnému stavu. Místo nich budou vysazeny nové. Ostatní stromy jsou pečlivě zabezpečeny, aby nedošlo k jejich poškození během stavby.

Již byla ukončena demolice všech nefunkčních ploch a bazénů a probíhá úklid a odvoz suti. V parku zůstala část kaskády vedoucí od soustavy dvou bazénů v ulici Bělehradská ke spodnímu bazénu s vodotryskem. Tato část bude zachována a zrekonstruována.

Pro větší úsporu vody bude dno kaskády i bazénu navýšeno, tak aby byl vodní prvek bezpečnější a vodní hladina z břehu lépe dosažitelná. Hloubka vody v kaskádě bude dosahovat přibližně 5 cm, v dolní nádrži pak bude 20 cm vody. Vodní prvek bude mít novou technickou komoru a rozvody.

„Kompletní obnova kaskády vodních prvků, kterou si někteří lidé přáli, bohužel nebyla z hlediska ekonomického ani provozního reálná. Část původní koncepce architekta Otakara Kuči však zůstává zachována a bude citlivě zrekonstruována. Vodní kaskáda povede od nově navržené kavárny a dětského hřiště k fontáně se sochou Lédy s labutí, která také zůstává. Odhaduji, že toto místo se brzy stane nejoblíbenějším místem v parku,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

edeniky 4572

Část vodního prvku, která zůstane zachována, považovali architekti Rewaldt a Hoffman, kteří zvítězili v architektonické soutěži, za nejhodnotnější. Podtrhuje podle nich významnou pohledovou osu z parku směrem k Hněvínu. Zároveň se jedná o nejoblíbenější část vodního prvku v 70. a 80. letech minulého století. O tom svědčí řada dobových fotografií. Lidé se nejčastěji fotografovali právě u kaskády s fontánou, která bude zachována.

„Fotografie se od pamětníků podařilo získat v době, kdy jsme spolu s městem a ve spolupráci s veřejností projekt připravovali. Právě díky zapojení veřejnosti, kam patřili i pamětníci, se architektům podařilo propojit v projektu historii parku s jeho budoucností. Kaskáda vnáší, podobně jako v minulosti, do kompozice zároveň klid, zvuk, pohyb a možnosti interakce. Řešení je navíc z dlouhodobého hlediska ekonomičtější a bezpečnější, vodní hladina je přitom dosažitelnější,“ vysvětlil Luboš Veselý, pověřený řízením Nadace Proměny Karla Komárka.

Kamenné schodiště vedle kaskády s trvalkovými záhony bude zrekonstruováno a drobnými zásahy doplněno tak, aby umožňovalo komfortní posezení i interakci s vodou. Léda s labutí bude rekonstruována v rámci celkových úprav vodního prvku, bude obnoven i dominantní prvek velkého vodního gejzíru. V horní části kaskád v blízkosti kavárny je navržena platforma s menšími výtrysky, které v letních měsících budou zlepšovat mikroklima a mohou sloužit ke hře a osvěžení. V zimních měsících bude vodní prvek vypuštěn a zakryt dřevěnou platformou.

Vizualizace budoucí podoby parku Střed

Vizualizace budoucí podoby parku Střed

Obnovu parku Střed v Mostě podporuje Nadace Proměny Karla Komárka částkou 25 milionů a odbornou podporou.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru