Do věznice putovaly drogy od příbuzných. Jedno psaníčko s perníkem se zachytilo i na plotě
Věznice Všehrdy. Zdroj: Policie ČR
Most

Všehrdy - Policisté objasnili případ, v němž figuruje organizovaná skupina několika osob, která měla zajišťovat přísun různých návykových látek do Věznice Všehrdy. Jedná se jak o osoby ve výkonu trestu, tak také o jejich příbuzné a známé mimo věznici.

Případ začali policisté ve spolupráci s příslušníky vězeňské služby rozplétat poté, co v dubnu jeden z odsouzených ve Věznici Všehrdy podal trestní oznámení, že měl být vydírán ze strany dalších vězňů, kteří po něm chtějí zaslat peníze na neznámý účet.

Kromě toho byl koncem června jeden z odsouzených ve Věznici Všehrdy přistižen při snaze dostat na svou ubytovnu „psaníčko“ s pervitinem, které se zachytilo na plotě mezi ubytovnami.

Následnou rozsáhlou operativní činností došlo k odhalení organizované skupiny osob, která měla zajišťovat přísun omamných a psychotropních látek do věznice a poté v některých případech i distribuci těchto látek mezi odsouzené. Jednalo se o metamfetamin, marihuanu a léky Tramadol a Subutex. Jejich transfer do zařízení měli přímo z věznice organizovat tři odsouzení muži. Dva z nich pak měli zmíněné látky distribuovat mezi další odsouzené, za což si nechávali posílat peníze na bankovní účet.

Transfer drog do věznice probíhal podle předem dohodnutého plánu s využitím odloučených pracovišť, kam někteří z odsouzených jezdí vykonávat práci. Osoby mimo věznici, které jsou k odsouzeným v příbuzenském či obdobném vztahu, měly předtím podle obdržených instrukcí zmíněné látky opatřit a dodat právě na externí pracoviště. Odtud je pak měli zde zaměstnaní odsouzení na základě předchozí domluvy při návratu ze směny pronášet do věznice.

V souvislosti s případem bylo obviněno devět osob, z toho pět mužů, kteří byli ve výkonu trestu odnětí svobody a čtyři ženy, které jsou na svobodě. Nejmladším z obviněných je 23letý muž, nejstarší je 48letá žena. Sedm z obviněných (4 muži a 3 ženy) je stíháno pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, jehož se měli dopustit jako členové organizované skupiny. S ohledem na to jim u soudu hrozí až desetileté tresty odnětí svobody.

Poslední muž čelí obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za jehož spáchání mu soud v případě prokázání viny může uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Všech osm výše zmíněných obviněných je stíháno také pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Žena, která měla spravovat bankovní účet, skrze něhož byly přijímány a odesílány platby za zprostředkovaný prodej návykových látek a provádět podle instrukcí platební transakce, byla obviněna z přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Této obviněné hrozí v případě odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody.

Jednoho z obviněných, jemuž před pár dny skončil výkon trestu odnětí svobody a byl propuštěn na svobodu, policisté okamžitě po propuštění zadrželi a umístili do cely. Po zahájení jeho trestního stíhání podal vyšetřovatel podnět k jeho vzetí do vazby. Na jeho základě soud rozhodl a vazbě a dotyčný je tedy znovu za mřížemi, tentokrát vazební věznice.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru